Assistència a la venda i tecnologia a la botiga del futur

El comerç de carrer pot oferir com a element diferencial el contacte personal amb els clients. Parlar amb Assistents Comercials que poden entendre les necessitats per orientar alternatives, tendències amb informació actualitzada en suport al procés de compra.

No obstant això aquest factor diferencial pot resultar contraproduent, quan es produeixen temps d’espera, o quan l’assistent comercial s’enfronta amb preguntes molt específiques i no esta a l’altura de les expectatives, tot generant clients frustrats. Parlem de consumidors empoderats, que esperen una atenció ràpida, de qualitat i personalitzada, de manera que les respostes immediates són imprescindibles.

Davant d’aquest escenari, les empreses no poden abstreure. La tecnologia fa temps que esta oferint resposta a aquestes demandes, amb els Terminals d’Autoservei.  Aquests van sorgir com una resposta efectiva que ja s’ha posicionat amb èxit en diferents sectors. Terminals d’Autoservei que estan evolucionant i passant a ser un Assistent de Vendes molt oportú, que aconsegueixen ajudar els clients a valer-se per si mateixos i també als propis Assistents Comercials a proporcionar la millor informació

Els bancs van ser pioners amb els caixers automàtics, en el transport, les aereolineas fa temps que treballen amb taulells d’auto-facturació. Altres sectors també estan recorrent a Terminals d’Autoservei per millorar l’experiència dels seus clients.

Els retailers informen de increment de vendes en els Terminals d’Autoservei motivats per la facilitat d’ús, així com de la capacitat que aquests dispositius tenen per utilitzar les dades i motivar increments de compra. Oferint complements a productes o bé altres alternatius.

Els estudis també demostren que els clients es troben còmodes quan utilitzen Terminals d’Autoservei. Entre altres motivacions ja comentades, els usuaris se senten menys jutjats quan són atesos per aquests Terminals i satisfan les seves necessitats d’informació tafanejant en el catàleg de productes i rebent propostes de productes alternatius, mes venuts, aconsellats, etc.

Aquest comportament es desvetlla a partir de les dades i així en un estudi es va comprovar com una cadena de pizzeries en introduir un sistema de comandes en línia, els clients feien comandes amb un 3% mes de calories, i eren mes proclius a seleccionar ingredients especials que en comandes realitzades per telèfon. Els usuaris primerencs se senten més còmodes i en un estudi es va demostrar un augment de comandes en un cas on es seleccionaven productes difícils de pronunciar. Si bé aquesta tecnologia és relativament nova, ja es pot percebre com està transformant els hàbits de compra.

Alguns minoristes estan integrant els Terminals d’Autoservei com a nou Assistent de Vendes de la forma més literal. Recentment robots que ajuden als clients a trobar els productes a les seves botigues. Aquests robots no només són capaços de buscar, identificar i localitzar productes a la botiga, també poden dirigir-se als clients en la seva llengua, el que constitueix un sorprenent toc personal en el que no deixa de ser una màquina.

En un àmbit més revolucionari de l’Assistència de Vendes IBM presenta la compra cognitiva, un chat que simula l’experiència de parlar amb l’empleat del a botiga, intel·ligència artificial. La plataforma Watson d’IBM és capaç de reconèixer el que un client porta posat i fer-li recomanacions o saber el que necessita abans d’arribar a la botiga.

Com podem veure l’escenari d’innovació esta permetent escenaris de futur en l’assistència a la venda que estan evolucionant de forma ràpida. Els comerços poden començar a considerar els escenaris de col·laboració com un treball col·laboratiu amb els robots Assistent de Vendes, que aconsegueixen ajudar als clients a valer-se per si mateixos o ajudar els propis Assistents Comercials a proporcionar la informació que busca el client.

Cada vegada és més freqüent que les botigues assisteixin als seus clients amb tablets, amb els quals el venedor pot accedir a pràcticament qualsevol informació, des de detalls del producte, productes alternatius que val la pena considerar, oportunitats per a incrementar la venda, i fins i tot perfils dels compradors i informació sobre les seves compres anteriors.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *