Català / Castellà / AnglesL’Institut Industrial (Gremi Tèxtil de Terrassa) és una associació creada l’any 1873 per a representar els interessos de les empreses del sector tèxtil d’àmbit català.

L’objectiu de l’Institut és oferir als seus associats tot un ventall de serveis en àmbits com la informació, l'assessorament, la formació, la promoció internacional, la promoció i gestió de la innovació o els serveis d'interès col·lectiu.

La seva finalitat és representar a les empreses afiliades i salvaguardar els  interessos dels empresaris del sector, voluntàriament associats.

Actualment, compta amb més de 120 empreses associades: petites i mitjanes empreses pertinents a totes les etapes de la cadena de valor del sector tèxtil (filatura, teixidoria, acabats i confecció), majoritàriament de la comarca del Vallès Occidental.

Les àrees d’aplicació dels productes de les empreses associades són diversos, destacant els tèxtils d’ús tècnic i la confecció en menor grau.

La facturació global de les empreses associades és de 400 M€  i engloba un total de 2.000 treballadors, fet que suposa una àmplia representació del sector tèxtil català.

L'Institut Industrial forma part de la patronal multisectorial de Terrassa CECOT, de la patronal tèxtil espanyola TEXFOR i del clúster català de tèxtils d’ús tècnic AEI TÈXTILS.

Actualment l’Institut lidera el projecte europeu BETITEX – Development of sustainable textiles against bugs, un projecte de recerca i desenvolupament que es va iniciar l’1 de novembre de 2013, amb una durada de 3 anys. Està cofinançat amb fons del 7è Programa Marc de la Unió Europea (FP7/2007-2013), grant agreement nº 606517, i té un pressupost de 1.560.604 €.

En el projecte, l’Institut lidera un consorci de 10 socis d’Espanya, Itàlia, República Txeca, França i Turquia, amb l’objectiu d’obtenir materials tèxtils capaços de proporcionar protecció enfront a xinxes i paparres amb una elevada durabilitat de l’efecte repel·lent/insecticida.