2

Butlletí mensual | Juliol 2015

Legislació

1 
Reial decret llei 9/2015 , de 10 de juliol, de mesures urgents per reduir la càrrega tributària suportada pels contribuents de l' Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i altres mesures de caràcter econòmic.

1 
Reial Decret 633/2015, de 10 de juliol, pel qual es modifiquen el Reglament de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, aprovat pel Reial Decret 439/2007, de 30 de març , i el Reglament de l'Impost sobre la renda de no residents, aprovat pel Reial Decret 1776/2004, de 30 de juliol.

1 
Reial Decret 634/2015, de 10 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de l'Impost sobre Societats.

1 
Llei 22/2015, de 20 de juliol, d’ Auditoria de Comptes.

Projectes de llei
 

1 Projecte de Societats Laborals i Participades.

Jurisprudència
Sentències
Resolucions

 

1 TEAC, Secció Vocalia 12ª, R de 25 Jun. 2015
DERIVACIÓ DE RESPONSABILITAT TRIBUTARIA. Administradors de societats. Determinació de si és necessari , per a declarar la responsabilitat subsidiària dels administradors d'entitats que han cessat en la seva activitat , que hagi transcorregut el període d'inactivitat establerta en la normativa mercantil com a causa de dissolució . Examen de la doctrina precedent . L'exigència del transcurs d'un termini d'inactivitat d'almenys 3 anys a l'efecte de poder derivar la responsabilitat podria tenir incidència en el còmput del termini de prescripció . FIXACIÓ DE CRITERI . El transcurs del concret període d'inactivitat que es pugui establir en la normativa reguladora de les societats mercantils com a causa de dissolució , no és exigible com a requisit per poder declarar la responsabilitat subsidiària regulada en l' article 43.1.b ) de la Llei general tributària.


1 
TEAC, Secció Vocalia 5ª, R de 18 Jun. 2015
IMPOST SOBRE EL VALOR AFEGIT. Base imposable. Operacions realitzades per entitats bancàries. Lliuraments de béns com a retribució en espècie d'operacions de passiu (lliuraments de jocs de taula, jocs de coberts, i altres als clients amb ocasió de l'obertura de comptes o dipòsits) amb deure d'ingrés a compte de l'IRPF. Seguint la doctrina del TJUE, la contraprestació que constitueix la base imposable d'un lliurament de béns ha de poder expressar-se en diners i ve constituïda per un valor subjectiu, ja que la base imposable és la contraprestació realment percebuda i no un valor estimat segons criteris objectius. Pel que fa al tractament a l'efecte de l'IVA de les retribucions del president i directors generals de l'entitat reclamant per la seva assistència a altres consells d'administració, no tenen la qualificació de rendiments del treball, sinó que és una operació subjecta i no exempta d'IVA. Correcte ajust realitzat per la Inspecció a favor de l'entitat quant a l'increment de l'IVA suportat deduïble com a conseqüència de la regularització de béns d'inversió adquirits en l'exercici 2006. Reitera criteri dictat en resolucions anteriors.

 
1 
TEAC, Secció Vocalia 9ª, R de 11 Jun. 2015
IMPOST SOBRE SUCCESSIONS. Comprovació de valors Determinació del valor real dels béns de naturalesa urbana . a partir del valor cadastral multiplicat pel coeficient de referència al mercat , que segons l'Ordre de 20 de desembre de 2005, és de 4,30 , 3,80 i 2,30 , per als municipis en qüestió . En la indicada Ordre s'especifica i detalla l'operació per a la determinació del coeficient , de manera que la comprovació no pot titllar-se de immotivada , en la mesura que el mètode de comprovació té suport legal en l'art. 23.2 de la Llei 10/2002, i les operacions per a l'estimació del valor real han estat correctes . DEUTE TRIBUTARI . Valoració procedent dels béns preexistents . La remissió de l'article 22.3 de la LSD a les regles de l'IP es refereix exclusivament a les regles de valoració dels béns preexistents , no aconseguint, com pretén la contribuent , a les exempcions que s'estableixen per aquest impost


1 
DGRN, R de 5 Jun. 2015 SOCIETAT DE RESPONSABILITAT LIMITADA. Constitució. Estatuts socials . Es denega la inscripció de la clàusula per la qual es prohibeix als socis exercir per compte propi o aliè activitats que coincideixin amb l'objecte social o impliquin alguna mena de solapament amb la seva activitat , si no hi acord unànime dels concurrents. Tal clàusula , de caràcter estatutari , conté una prestació accessòria consistent en una obligació de no fer, i no precisa, amb infracció dels arts. 86 TRLSC i 187.1 RRM 1996 , el seu caràcter retribuït o no.

1 
ICAC
Consulta de comptabilitat núm. 1 del BOICAC núm. 102 de juny de 2015
INTERPRETACIÓ COMPTABLE. EMPRESES A DIFICULTATS. Correcta interpretació dels termes «passiu», «passius financers» i «grup» del article 71 bis i dis. adic. 4a de la Llei Concursal 22/2003. El terme «passiu» es refereix a la suma de l'import degut a tots els creditors, titulars d'un dret de crèdit o exigible d'una altra manera, i no a la xifra de passiu del model de balanç. Inclusió del terme «passiu financer» tant als creditors com les entitats de crèdit, amb independència de l'instrument amb el qual s'hagi formalitzat el finançament i en el seu cas de les garanties exigides, així com altres persones, entitats o intermediaris ja siguin sotmesos o no a supervisió financera i que hagin finançat a l'empresa. S'exclouen creditors laborals, creditors de dret públic, per operacions comercials, i altres la finançament no respongui als criteris previstos per als creditors financers. Interpretació del concepte de «grup» de l'article 42.1 Ccom. atenent prèvies consultes de l'ICAC, com la consulta núm. 4 del BOICAC 92 de desembre 2012.


Consultes de la Direcció General de Tributs

1 
Percebo de subvenció del pla PIVE i lliurament de vehicle per a desballestament.
Consulta DGT V1939-15, de 18 de juny
El consultant va adquirir en 2014 un vehicle automòbil nou acollint-se a l'ajuda del Pla PIVE , per a això era necessari la baixa definitiva en circulació del vehicle a desballestar en el Registre de vehicles del Direcció General de Trànsit . Tractament en l'IRPF de l'ajuda i possibilitat de computar una pèrdua patrimonial pel lliurament del vehicle per al desballestament .
 
La percepció de la subvenció és considerada un guany patrimonial. L'import d'aquest guany serà -en no tractar-se d'una transmissió, ja que el que s'exigeix
​​és que l'adquirent acrediti la baixa definitiva en circulació del vehicle a desballestar en el Registre de Vehicles de la Direcció General de Trànsit- la quantia dinerària de la subvenció obtinguda, tal com resulta del que disposa l'article 34.1.b) de la Llei de l'impost, formant part de la renda general, d'acord amb el que assenyala l'article 45 de la mateixa llei. Pel que fa a la possibilitat de computar una pèrdua patrimonial com a conseqüència del lliurament del vehicle usat per al seu desballestament, el criteri que manté aquest Centre (consultes núm V1967-10 i V3286-13) part del que preveu la lletra b ) de l'article 33.5 de la Llei de l'Impost, on s'estableix que "no es computaran com a pèrdues patrimonials les degudes al consum", de manera que en ser el vehicle un bé de consum durador no és procedent computar una pèrdua patrimonial en la mesura que la pèrdua de valor del vehicle vingui donada per la seva utilització normal.
Normativa aplicable: Llei 35/2006. Art. 33


1 
Pèrdua patrimonial per robatori de moneda virtual “bitcoin”
Consulta Vinculant V1979-15, de 25 de juny
El consultant ha presentat denúncia contra l'administrador d'un portal web que tenia en dipòsit bitcoins a canvi d'un interès . Que el referit administrador no ha pogut tornar els diners als prestadors. Possibilitat de declarar com pèrdua patrimonial les quantitats invertides i no recuperades.
Del manifestat pel consultant, es dedueix que aquest tindria una posició creditora enfront d'un tercer, quedant aquest obligat a la restitució a una determinada data del dipositat i al pagament dels interessos pactats. El referit tercer ha manifestat al consultant que no va a fer front a les obligacions. L'import d'un crèdit no retornat al seu venciment no constitueix de forma automàtica una pèrdua patrimonial, al mantenir el creditor el seu dret de crèdit, i només quan aquest dret de crèdit resulti judicialment incobrable serà quan produeixi els seus efectes en la liquidació de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, entenent-se en aquest moment produïda l'existència d'una pèrdua patrimonial. Finalment, cal indicar que amb efectes a partir d'1 de gener de 2015, la llei 26/2014, de Llei 26/2014, de 27 de novembre, per la qual es modifiquen la Llei 35/2006, de 28 de novembre, l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, el text refós de la Llei de l'impost sobre la renda de no residents, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 5/2004, de 5 de març, i altres normes tributàries (BOE de 28 de novembre ), ha afegit una nova lletra k) a l'apartat 2 de l'article 14 de la Llei de l'impost, amb la redacció següent: "k) Les pèrdues patrimonials derivats de crèdits vençuts i no cobrats podran imputar-se al període impositiu en què es doni alguna de les següents circumstàncies:
 
1r Que adquireixi eficàcia un quitament establerta en un acord de refinançament judicialment homologable a què es refereix l'article 71 bis i la disposició addicional quarta de la Llei 22/2003, de 9 de juliol, concursal, o en un acord extrajudicial de pagaments als quals es refereix el títol X de la mateixa Llei. 2n Que, trobant-se el deutor en situació de concurs, adquireixi eficàcia el conveni en què s'acordi un quitament en l'import del crèdit d'acord amb el que disposa l'article 133 de la Llei 22/2003, de 9 de juliol, concursal, cas en què la pèrdua es computa per la quantia del quitament. En un altre cas, que conclogui el procediment concursal sense que s'hagués satisfet el crèdit excepte quan s'acordi la conclusió del concurs per les causes a què es refereixen els apartats 1r, 4t i 5è de l'article 176 de la Llei 22/2003, de 9 de juliol, concursal. 3r Que es compleixi el termini d'un any des de l'inici del procediment judicial diferent dels de concurs que tingui per objecte l'execució del crèdit sense que aquest hagi estat satisfet. Quan el crèdit fora cobrat amb posterioritat al còmput de la pèrdua patrimonial a què es refereix aquesta lletra k), s'imputa un guany patrimonial per l'import cobrat en el període impositiu en què es produeixi el cobrament. "
Normativa aplicable: LIRPF Llei 35/2006, article 33.


1 
Obligació d’ incloure la retenció en la facturaConsulta DGT V1728-15, de 2 de juny
 
Professional que ha d'emetre factura amb retenció. Hi ha obligació legal de detallar el percentatge de retenció en la factura? En l'article 26 del Reglament pel qual es regulen les obligacions de facturació, aprovat pel Reial Decret 1619/2012, de 30 de novembre (BOE d'1 de desembre) s'estableixen les particularitats de l'obligació de documentar les operacions en l'IRPF . En l'apartat 1 d'aquest precepte, s'estableix que els contribuents per l'IRPF que obtinguin rendiments d'activitats econòmiques i determinin el seu rendiment net pel règim d'estimació directa estaran obligats a expedir factura i còpia d'aquesta per les operacions que realitzin en el desenvolupament de la seva activitat en els termes previstos en aquest Reglament als efectes de l'Impost sobre el Valor Afegit. Per tant, entre els requisits que ha de reunir una factura no es troba l'obligació d'incloure-hi la retenció a compte de l'IRPF, en els casos en què aquesta s'hagi de practicar.
Ara bé, tampoc hi ha cap impediment per a la seva inclusió en la factura de la retenció a compte. No obstant això, que la retenció no s'inclogui a la factura no suposa que el pagador de les mateixa no estigui obligat a practicar-la quan hi hagi l'obligació de retenir, atès que els actes de retenció tributària correspon realitzar-los a qui satisfà o abona els rendiments, qui més vindrà obligat a comunicar la retenció al contribuent  i ha expedir en el seu moment certificat acreditatiu de la mateixa, tal com disposa l'article 108, en els apartats 3 i 4, del Reglament de l'IRPF, aprovat pel Reial Decret 437/2007, de 30 de març (BOE de 31 de març).
Normativa aplicable: RD 1619/2012, art. 26.1; RIRPF RD 439/2007, art. 108.3 y 4


1 
Despeses deduïbles d’ un advocat que té el despatx al seu domicili
Consulta DGT V1632-15, de 27 de maig
 
Segons indica la Direcció General de Tributs , en la seva consulta vinculant emesa el passat 27 de maig, l'afectació parcial del domicili suposa que el contribuent podrà deduir-se la part proporcional de l'amortització, IBI , taxa d'escombraries i comunitat de propietaris o, si defecte la part proporcional del lloguer pagat. Els subministraments contractats únicament seran deduïbles quan estiguin afectes de manera exclusiva a l'activitat , no podent aplicar una regla de prorrateig .
Normativa aplicable: Ley 35/2006, art. 28.1; Llei 58/2003, DA 5ª.1; RD 439/2007, art. 22; RDL 2/2004, art. 78.1



Formació
 

1 Durant aquesta quinzena no hi ha formació d'àmbit fiscal i financer


 

Notícies

1 
CINCO DÍAS
Els superordinadors de Montoro contra el frau fiscal . L'administració compta avui amb 800 fonts d'informació, un 60% més que el 2011.

 

1 LA VANGUARDIA
Els promotors tornen a Barcelona i ja estan en obres 1.114 habitatges . Han començat 58 promocions , amb 32.000 m2 , i altres 78.000 estan en projecte . S'estan construint pisos de més de 100 m2 de 3 i 4 habitacions : els més demandats.


1 
El PERIODICO DE CATALUNYA
La funció d'assessorar . Des del seu primer mandat , el 2011 , el Govern de Mas ha comptat amb l'opinió d'un grups d'experts en economia , recollits ara en un tom.


1 
El PERIODICO DE CATALUNYA
La producció de vehicles va pujar un 12,76% en el primer semestre. Les fàbriques espanyoles arriben a un ritme de 11.000 unitats al dia.


Calendari impositu

1 
Calendari General del Contribuent 2015
 

ÍNDEX DE CONTINGUTS

1

Consulta als nostres assessors
Ramon Soler

de 10.00 a 13.00 h

fiscal@cecot.org

Enric Rius

de 10.00 a 13.00 h

financer@cecot.org

1Assessorament
Més de 25 àrees d'assessorament especialitzat a la teva disposició.
Accedeix ara i escull la teva àrea


1
Agenda

1 Reforma de la LLei de Societats de Capital en matèria de Govern Corporatiu: implicacions mercantils, fiscals i laborals | Dimarts, 22 de setembre de 8.30 h a 10.30 h


1   Club Financer & Fiscal

 

Ho patrocina:

1

Hi col·labora:

1

1

1

 

1

Tramitem préstecs sense avals!!
Informa't!!

1

1

1

1

1

 

Patronal Cecot | Sant Pau, núm 6 - 08221 Terrassa (Barcelona) | Tel. 93 736 11 00 | info@cecot.org | www.cecot.org

"Aquest missatge i els documents que, en tot cas, trobeu annexes, són confidencials. Per tant, si el rebeu per error, us demanem que ens ho comuniqueu i us abstingueu de fer-ne còpies, remetre’l o lliurar-lo a una altra persona. D’acord amb la Llei de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les dades que figuren en aquesta comunicació estan incloses en un fitxer automatitzat. Si desitgeu fer ús del dret d’accés, rectificació o cancel·lació de les vostres dades, adreceu un escrit a cecotdp@cecot.org”.

1

1