1

Butlletí mensual | Setembre 2015

Legislació

1 
Llei 34/2015, de 21 de setembre, de modificació parcial de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària.

1 
Correcció d'errors de la Llei 34/2015, de 21 de setembre, modificació parcial de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària.

1 
Reial decret 773/2015, 28 d'agost, pel qual modifiquen determinades disposicions del Reglament General de la Llei de contractes de les administracions públiques, aprovat pel Reial decret 1098 / 2001 de 12 d'octubre.

1 
Resolució de 4 de setembre de 2015, la Direcció General d'Hisenda, per la qual les actualitzacions annex 1 de la resolució de 31 de juliol de 2015, de la Direcció General del Tresor i política financera, que defineix el principi de prudència financera, aplicable a les operacions de deute i derivats de les comunitats autònomes i entitats locals.

1 
Ordre HAP/1952/2015, 24 de setembre, pel qual s'estableix la relació de municipis que es traduirà de coeficients d'aplicació de l'actualització de valors cadastrals que estableix la Llei de pressupostos de l'estat General de l'any 2016.

1 
OM HAP/1650/31 juliol 2015 (es modifica l'OM HAP/492/2014 de 27 Mar. Registres comptable de factures de les entitats d’àmbit d’aplicació de la Llei 25/2013 de 27 de desembre,) [BOE 6 agost 2015].

1 
Resolució de 9 de setembre de 2015, de la Secretaria General de Coordinació Autonòmica i Local , per la qual es defineix el principi de prudència financera de les comunitats autònomes de les operacions financeres que tinguin per objecte actius financers o la concessió d'avals, reavals o una altra classe de garanties públiques o mesures de suport extra pressupostari.

1 
Reial decret llei 10/2015, de 11 de setembre, pel qual es concedeixen crèdits extraordinaris i suplements de crèdit en el pressupost de l'Estat i s'adopten altres mesures en matèria d'ocupació pública i d'estímul a l'economia.

1 
Llei Orgànica 10/2015 , de 10 de setembre, per la qual es regula l'accés i publicitat de determinada informació continguda en les sentències dictades en matèria de frau fiscal.

1 
RESOLUCIÓ EMO / 2023/2015, de 9 de setembre , per la qual és dona publicitat al conveni de Col·laboració , entre totes les parts signants , per promoure la Capitalització de les cooperatives i Societats laborals i facilitar el  Finançament dels Seus projectes.

1 
RESOLUCIÓ EMO/2024/2015, de 9 de setembre, per la qual es dóna publicitat al Conveni de col·laboració entre el Departament d'Empresa i Ocupació i l'Institut Català de Finances pel qual es constitueixen dos fons de garantia associats a dues línies de mediació de finançament: Autònoms i comerços, i Emprèn de 2015.


Projectes de llei
 

1 Projecte de llei de pressupostos generals de l’estat per l’any 2016.

1 
Projecte de Reial Decret per a la modernització, millora i impuls de l'ús de mitjans electrònics en la gestió de l'Impost sobre el Valor Afegit, pel qual es modifiquen el Reglament de l'Impost sobre el Valor Afegit , aprovat pel Reial Decret 1624/1992 , de 29 de desembre, el Reglament General de les actuacions i els procediments de gestió i inspecció tributària i de desenvolupament de les normes comunes dels procediments d'aplicació dels tributs , aprovat pel Reial Decret 1065/2007 , de 27 de juliol, i el Reglament pel qual es regulen les obligacions de facturació  aprovat pel Reial Decret 1619/2012 , de 30 de novembre.

Jurisprudència
Sentències
Resolucions

1 
TC, Ple, S 146/2015, 25 Jun. 2015, Rec. 6280/2012 DRET A LEGALITAT SANCIONADORA . Sanció tributària imposada per infracció de l'article 201 LGT relativa al « incompliment dels deures de facturació » . Simulació d'exercici d'activitat econòmica com a empresari individual amb l'únic propòsit de defraudar mitjançant l'emissió de factures falses per serveis inexistents . Inexistència de vulneració del dret fonamental. Verificació pel Tribunal de la subsumpció dels fets en el corresponent tipus administratiu relatiu a l'incompliment de deures de facturació . Examen de la literalitat del precepte i la conducta típica que contempla. No s'aprecia irraonable el subsumir en el tipus infractor de l'article 201.1 LGT la conducta consistent a emetre factures falses . Tampoc incloure la conducta dins de la modalitat agreujada violenta els termes del precepte aplicat, ni metodològica ni axiològicament , ni planteja cap problema de constitucionalitat . VOT PARTICULAR.

1 
TEAC, Secció Vocalía 1ª, R, 2 Jul. 2015, Rec. 4855/2011 NOTIFICACIONS  TRIBUTÀRIES ELECTRÒNIQUES. Cas concret de les societats mercantils incloses en el sistema de notificació en adreça electrònica habilitada. Supòsit en què , abans que es comuniqui a l'entitat la seva inclusió obligatòria en el sistema DEH, es posa a la seva disposició a la bústia associat l'acord sancionador. Tenint en compte aquesta circumstància, i que no hi ha dades que permetin assegurar que la mercantil hagués assenyalat mitjà electrònic davant l'Administració per a notificacions tributària, s'ha d'entendre que la notificació No és vàlida i eficaç, no havent tampoc realitzat la interessada actuacions que suposessin un coneixement del contingut de l'acte notificat. Coneixement per la Sala del recurs per raons d'economia processal (l'anul·lació de la resolució impugnada , comportaria la retroacció d'actuacions). Sanció improcedent per manca de motivació de la culpabilitat de l'acord sancionador impugnat.

1 
DGRN, R, 6 Jul. 2015
GRN , R, juliol 6 . 2015 SOCIETAT ANÒNIMA . Dipòsit de comptes anuals . Es denega la seva pràctica. No s'acredita el consentiment , intervenció o supervisió dels comptes per l'administració concursal. Supòsit en el qual es formulen i aproven per la junta després de dictar sentència ferma ordenant el cessament de tots els efectes de la declaració del concurs en què la societat es trobava, com a conseqüència d'haver-se aprovat judicialment l'oportú conveni amb els creditors , i en el que en el moment de sol·licitar-se el dipòsit , s'havia ja decretat pel jutge l'obertura de la fase de liquidació , amb suspensió de les facultats d'administració i disposició del deutor , el cessament dels administradors i la seva substitució per l'administració concursal. RECURS GOVERNATIU . Admissibilitat . Legitimació activa dels administradors cessats. 


1 
ICAC
Consulta de comptabilitat núm . 5 del BOICAC núm . 102 de juny de 2015 Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes 
COMPTABILITAT. Determinació de les pèrdues per  la reducció obligatòria de capital i per  la dissolució per  pèrdues. Caràcter obligatori de la reducció : arts. 327 del TR Llei de societats de capital i de la Disp . adic . única del RDL 10/2008 . Per a la interpretació de la normativa indicada a l'efecte estrictament comptables s'ha de tenir en compte que la regulació sobre les pèrdues per deteriorament de préstecs i partides a cobrar incorporada excepcionalment en l'exercici 2014 per la Disp . final 7a del RDL 4/2014 només està referida als exercicis socials que es tanquin en aquest any 2014. Des l'1 de gener de 2015 la citada regulació ha deixat de tenir efectes .



Consultes de la Direcció General de Tributs

1 
Consulta DGT V1998-15, de 26 Juny.
Una societat civil que desenvolupa una determinada activitat es qüestiona si resulta d'aplicació a les retribucions que perceben els socis pel treball desenvolupat a través de la societat el tercer paràgraf de l'apartat 1 de l'article 27 LIRPF.

Segons assenyala la Direcció General de Tributs, en consulta de 26 de Juny de 2015, la nova regulació efectuada per la L 26/2014, ha modificat la LIRPF, objectivant les regles de tributació aplicables als socis professionals. Les entitats en règim d'atribució de rendes no constitueixen contribuents de l'IRPF sinó que es configuren com una agrupació dels mateixos que s'atribueixen les rendes generades en l'entitat. Això suposa que si desenvolupen una activitat econòmica els rendiments atribuïts mantindran aquest mateix caràcter de rendiments d'activitats econòmiques. Perquè això sigui d'aplicació és necessari que l'activitat econòmica es desenvolupi com a tal per l'entitat i que en el supòsit de l'existència de normes específiques que regulin l'exercici de determinada activitat, com normes permetin el seu exercici per l'entitat. En cas de complir-aquests requisits, els rendiments d'activitats econòmiques es consideren obtinguts directament per l'entitat en règim d'atribució de rendes, atribuint-se als socis, comuners o partícips segons les normes o pactes aplicables i si aquests no consten a l'Administració tributària en forma fefaent, s'han d'atribuir per parts iguals.

Si l'activitat es desenvolupa per la societat civil , l'Administració estableix que , els rendiments que un soci pugui percebre pel seu treball en la societat no s'integren en l'IRPF com a rendiments del treball , sinó que la seva integració es realitza per la via del règim d'atribució de rendes , constituint per al soci una part del rendiment de l'activitat econòmica obtingut per la societat que li resulta atribuïble , ja que es tracta d'una major participació d'aquest soci en el rendiment de l'entitat. Per tant , les quantitats percebudes pel soci pel seu treball en la societat no constitueixen per a l'entitat despesa deduïble per a la determinació del rendiment net.

En conclusió , segons la DGT , als efectes de l'IRPF, en virtut de l'aplicació del règim d'atribució de rendes , els rendiments que un soci pugui percebre pel seu treball en la societat constitueixen una part del rendiment de l'activitat econòmica obtingut per la societat que li resulta atribuïble , en tractar d'una major participació d'aquest soci en el rendiment de l'entitat, i no una retribució satisfeta per la societat al soci , el que exclou l'aplicació als socis de la societat civil del que preveu el del tercer paràgraf de l'apartat 1 de l'article 27 de la LIRPF .

No és aplicable als socis d’ una societat civil el previst en l’article 27.1 LIRPF sobre regles de tributació dels socis professionals
Normativa aplicable: articles 8, 27, 88 y 89 (Lley 35/2006)


1 
Consulta DGT V1626-15, de 27 Maig. 
IMPOST SOBRE EL VALOR AFEGIT . Tipus impositiu. Aplicació del tipus impositiu general als ascensors aptes únicament per a l'ús de persones amb discapacitat . Entre els productes als quals resulta d'aplicació el tipus reduït del 10% , s'inclouen les " Plataformes elevadores , ascensors per a cadires de rodes , adaptadors de cadires a escales, rampes portàtils i barres autoportants per incorporar-se per si mateix. " En aquest apartat estan inclosos exclusivament els ascensors aptes per a cadires de rodes , que són els que procedeix l'aplicació del tipus reduït , pel que tributaran al tipus general del 21 % els ascensors aptes únicament per a l'ús de persones amb discapacitat a què es refereix l'escrit de consulta.


1 
Consulta DGT V2376-15, de 28 Jul.

La Direcció General de Tributs comença a contestar als contribuents a les consultes plantejades sobre el nou règim de tributació a què s'hauran de sotmetre les societats civils a fi mercantil a partir del 2016, és a dir, la seva consideració com a contribuents en Impost sobre Societats i per tant la seva obligació de presentar la declaració per aquest tribut. Un exemple és aquesta consulta, dictada el passat 28 de juliol.

En aquesta ocasió una comunitat de béns, constituïda per advocat i graduat social al 50 per 100 i que es dediquen a l'assessorament jurídic, fiscal i comptable, que factura als seus clients com a comunitat de béns, que practica les liquidacions d'IVA i les retencions corresponents , es planteja si ha de tributar o no per l'IS.

Aprofita la DGT en plantejar aquesta qüestió per examinar el tema de les societats civils que actuen com a tals -amb la seva pròpia personalitat jurídica- davant de tercers i davant la Hisenda Pública, admetent-se a efectes d'IS l'existència de societats civils a fi mercantil i amb personalitat jurídica, justificant la necessitat que es converteixin en contribuents de l'impost per la necessitat d'homogeneïtzar la tributació de totes les figures jurídiques qualsevol que sigui la forma societària que s'hagi triat.

Quan adquireix una societat civil personalitat jurídica a aquests efectes ? entén la DGT que tindrà personalitat sempre que els pactes entre els seus socis no siguin secrets , això és, que hi hagi una voluntat dels seus integrants per actuen davant de tercers com una entitat. No és necessària cap solemnitat . A efectes tributaris l'entitat ha de manifestar- se com a tal davant l'Administració tributària ; poden constituir-se en escriptura o document privat , i s'haurà d'haver aportat la documentació davant l'Administració Tributària per a l'obtenció del Nombre Fiscal. En aquests casos , per tant , es considera que l'entitat té personalitat jurídica .

Què s'entén per « objecte mercantil » a l'efecte del tribut ? es considera com a tal la realització d’una activitat econòmica de producció, intercanvi o prestació de serveis per al mercat en un sector no exclòs. S'exclouen de ser contribuents de l'IS les entitats que es dediquin a activitats agrícoles, ramaderes, forestals, mineres i de caràcter professional, atès que aquestes activitats són alienes a l'àmbit mercantil.

Indica a més l'òrgan consultiu que a tenor del que preveu l'article 8.3 LIRPF tampoc tenen la consideració de contribuent de l'IS les societats civils no subjectes a l'Impost sobre Societats, herències jacents, comunitats de béns i altres entitats a què es refereix l'article 35.4 LGT.

Per tant, en un cas com aquest - comunitat de béns constituïda per advocat i graduat social per a assessorament jurídic- NO pot considerar contribuent de l'impost sobre societats, i ha de seguir tributant com a entitat en atribució de rendes d'acord amb el règim especial regulat en la LIRPF .

Una comunitat de béns constituïda per advocat i graduat social per a assessorament jurídic NO haurà de tributar per l'Impost sobre Societats

Normativa aplicable: article 7 (L 35/2006); article 8 (L 27/2014)

1 
Consulta DGT V0223-15

El 50 % de la devolució de l'IRPF d'una persona morta correspon al cònjuge supervivent , si estaven casats en règim de guanys.

La devolució de l'IRPF correspon a l'excés dels pagaments a compte dels contribuents -Retencions i ingressos a compte o pagaments fraccionats- sobre la quota líquida total de l'impost. És a dir, l'import a retornar constitueix una part de les rendes obtingudes pels contribuents en el període impositiu que van ser ingressades en la Hisenda Pública i que procedeix retornar a l'haver ingressat un import superior a la quota líquida de l'impost.

Tenint en compte la consideració de guanys d'acord amb l'CC art.1347, s'ha d'entendre que l'import de la devolució de l'IRPF corresponent a qualsevol dels cònjuges d'un matrimoni en règim de societat de guanys constitueix un dret de crèdit que té caràcter de guanys, ja que o bé té el seu origen en el treball o la indústria de qualsevol dels cònjuges, o bé deriva de fruits, rendes o interessos produïts per béns privatius o guanys. En qualsevol dels dos casos, es tractaria de guanys d'acord amb el CC; i això, amb independència que els cònjuges hagin presentat declaració conjunta o declaracions individuals per l'IRPF. En constituir la devolució de l'IRPF del cònjuge mort un dret de crèdit de caràcter ganancial, el cònjuge superstite té dret al cobrament del 50% de l'import de la mateixa.

1 Consulta DGT V1256-15
A la societat consultant hi ha tres treballadors amb jornada partida als quals se'ls paguen, mitjançant targeta Visa de la societat , els vals dels menjars presentats diàriament. L'empresa no té menjador i aquests treballadors solen realitzar les seves tasques en el domicili dels clients ; quan realitzen el seu treball en el domicili de la societat també se'ls paga el menjar . 
Les despeses de menjar dels treballadors són deduïbles en ser despeses de personal, amb independència de la seva forma de pagament , sempre que a més estiguin correlacionades amb els ingressos de l'empresa i poden justificar-se.

Una societat paga mitjançant la seva targeta Visa els vals de menjar presentats per tres dels seus treballadors amb jornada partida , tant quan es desplacen al domicili dels clients com quan treballen en el domicili de la societat. Es pregunta sobre la deduïbilitat d'aquestes despeses.

En aquest sentit, cal tenir en consideració que en principi són deduïbles les despeses respecte dels quals s'acrediti que s'han ocasionat en l'exercici de l'activitat i que són necessaris per a l'obtenció dels ingressos, sempre que compleixin les condicions legalment establertes, en els termes d'inscripció comptable, imputació d'acord amb meritació, correlació d'ingressos i despeses i justificació documental, i que no tinguin la consideració de despeses fiscalment no deduïbles.

Atès que les despeses de menjars dels empleats en què incorre la societat per l'acompliment de les seves funcions tenen la consideració de despeses de personal, són deduïbles si es compleixen els criteris esmentats.

En relació amb la justificació documental, cal tenir en compte que:

- Els contribuents han de portar la comptabilitat d'acord amb el que preveu el Codi de Comerç o amb el que estableixen les normes per les quals es regeixen, de forma ordenada i adequada a l'activitat de la seva empresa;

- Així mateix estan obligats a la conservació dels llibres,  la correspondència,  la documentació i justificants concernents al seu negoci , degudament ordenats durant sis anys , per tal de poder acreditar la realitat de les operacions reflectides en els assentaments comptables ; - les despeses deduïbles i les deduccions que es practiquin s'han de justificar , de forma prioritària , mitjançant factura.

1 PROJECTE DE LLEI . GESTIÓ D’IVA

Nou sistema de portar llibres registre a través de la Seu electrònica de l'Agència Tributària a partir de 01.01.2017

 El Projecte de RD per a la modernització, millora i impuls de l'ús de mitjans electrònics en la gestió de l'IVA preveu modificacions en el Reglament d'IVA , el Reglament de gestió i inspecció tributària i el Reglament de facturació

Segons aquest projecte , els obligats a presentar les autoliquidacions d'IVA mensualment , i els que optin per aquesta possibilitat , hauran de portar els llibres de registre d'IVA a través de la seu electrònica de l'AEAT , per al que hauran de remetre en terminis molt curts per via electrònica els registres de facturació , registres que , segons el projectat , han de contenir les dades que amb la norma vigent es recullen en els llibres registre i altres més.

Aquests subjectes passius , naturalment , ja no hauran de confeccionar altres llibres de registre , no hauran de presentar els models 347 ni 340 i se'ls ampliarà el termini de presentació de les autoliquidacions fins al 30 del mes següent al període de liquidació de què es tracti .

Es preveu una entrada en vigor amb caràcter general de l ‘1 de gener 2017.

També es modifica el termini per a la remissió de les factures en el cas que el destinatari de les operacions sigui un empresari o professional que actuï com a tal , establint abans del dia 16 del mes següent a aquell en què s'hagi produït la meritació de l' impost corresponent a l'operació.

Igualment es modifica la disposició addicional tercera del Reglament , referit a la facturació de determinades lliuraments d'energia elèctrica.

També es modifica el termini per a la remissió de les factures en el cas que el destinatari de les operacions sigui un empresari o professional que actuï com a tal , establint abans del dia 16 del mes següent a aquell en què s'hagi produït la meritació de l' impost corresponent a l'operació.

Igualment es modifica la disposició addicional tercera del Reglament , referit a la facturació de determinades lliuraments d'energia elèctrica.

1
NOTA D’HISENDA. DEVOLUCIÓ IRPF 2014SISTEMA PER  L’ AUTOCORRECCIÓ  DE LES DECLARACIONS AMB  SOL.LICITUD DE DEVOLUCIÓ EN IRPF 2014 (VERIFICA)L'Agència Tributària ha establert un sistema pel qual els contribuents amb declaracions d'IRPF 2014 a retornar amb determinades incidències que suposin una minoració de la devolució declarada puguin corregir la seva declaració amb la finalitat d'anticipar el cobrament de la devolució.

Si vostè es troba entre aquest col·lectiu , podrà realitzar la correcció accedint a l'estat de tramitació de la devolució d'IRPF 2014 a la icona Consulta de la devolució del portal de Renda 2014 i fent clic a l'opció VERIFICA ( Correcció automàtica de declaracions ) . Per a això haurà d'utilitzar certificat electrònic o DNI electrònic , o bé el sistema Cl @ vePIN.
Font: Agència Tributària
Data: 9-9-2015

Formació
 

1 Com optimitzar la gestió de tresoreria amb taules dinàmiques * | Inici 15/10/2015 Final 19/10/2015 | Durada 6 hores.
 

1 Prevenció i control de la morositat: gestió del risc comercial ** | Inici 15/10/2015 Final 15/10/2015 | Durada 6 hores.

1 
Successió i continuïtat de l'empresa familiar ** | Inici 22/10/2015 Final 22/10/2015 | Durada 6 hores.

1 
La gestió de tresoreria ** | Inici 27/10/2015 Final 27/10/2015 | Durada 4 hores
 

Notícies
 

1 El PERIODICO DE CATALUNYA
Catalunya creix al 2,8%, dues dècimes menys del previst.
El ritme anual es va alentir però l’intertrimestral va pujar a l’1% entre abril i juny. La comunitat encadena set trimestres consecutius d’augments.


1 
CINCO DIAS

L'Agència Tributària també pot embargar béns als nens. La resolució del TEAC es produeix en el marc d'una donació per evitar l'embargament d'Hisenda.

1
EL ECONOMISTA
La Llei general tributària entrarà en vigor a l'octubre. La reforma sancionarà per no complir la interpretació per Hisenda de la norma i amplia a 18 mesos les inspeccions.

1LA VANGUARDIA
Els assessors critiquen la reforma de la llei tributària. Els assessors fiscals del Col·legi d'Economistes de Catalunya van criticar ahir la reforma de la llei general tributària, una reforma que ampliarà la durada de les inspeccions tributàries, que passaran dels actuals 12 mesos (ampliables a 24 mesos) a 18 i 27 mesos.

1EL PAIS
Els nous incentius a pimes costaran a Hisenda 995 milions.

La reforma fiscal que afectava a l'impost de societats recollia uns incentius que permetien que les empreses que destinessin part dels seus beneficis a capital podien beneficiar d'una rebaixa en el tipus de gravamen des del 25 % fins al 20,25%.


Calendari impositu

1
 Calendari General del Contribuent 2015

ÍNDEX DE CONTINGUTS

1

Consulta als nostres assessors
Ramon Soler

de 10.00 a 13.00 h

fiscal@cecot.org

Enric Rius

de 10.00 a 13.00 h

financer@cecot.org

1Assessorament
Més de 25 àrees d'assessorament especialitzat a la teva disposició.
Accedeix ara i escull la teva àrea


1
Agenda

1Modificació de la Llei General Tributària | 15/10/2015 | Horari de 8.30 a 10.30 h | Ubicació: Patronal Cecot, c/Sant Pau, 6 Terrassa


1   Club Financer & Fiscal

 

Ho patrocina:

1

Hi col·labora:

1

1

1

 

1

Tramitem préstecs sense avals!!
Informa't!!

1

1

1

1

1

 

Patronal Cecot | Sant Pau, núm 6 - 08221 Terrassa (Barcelona) | Tel. 93 736 11 00 | info@cecot.org | www.cecot.org

"Aquest missatge i els documents que, en tot cas, trobeu annexes, són confidencials. Per tant, si el rebeu per error, us demanem que ens ho comuniqueu i us abstingueu de fer-ne còpies, remetre’l o lliurar-lo a una altra persona. D’acord amb la Llei de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les dades que figuren en aquesta comunicació estan incloses en un fitxer automatitzat. Si desitgeu fer ús del dret d’accés, rectificació o cancel·lació de les vostres dades, adreceu un escrit a cecotdp@cecot.org”.
 

1

1