Saps si el teu contrate de gas és el més avantatjós per al teu perfil de consum?

Circular

03/09/2018

En l'actualitat les pimes tenen la possibilitat de contractar el gas natural, bàsicament, de tres formes diferents:
 
  • Contracte indexat al petroli (Brent, Fuel Oil, Gas-oil) i al canvi dòlar-euro.
  • Contracte indexat a un Hub ( TTF, NBP, MIBGAS, etc.).
  • Contracte a preu fix.


La manera de comprar i contractar el gas natural està canviant ràpidament. Cada vegada són més les empreses que decideixen canviar la seva tradicional fórmula indexada al Brent davant la volatilitat dels mercats i el risc econòmic.


 

Durant l'última dècada s'han creat nous mercats de gas anomenats Hubs, com són el cas del TTF a Holanda o el NBP al Regne Unit. Actualment, existeixen 10 Hubs diferents en l'àmbit europeu.

El concepte de Hub de gas fa referència a una ubicació, física o virtual, en la qual un conjunt d'agents (transportistes, traders, consumidors, etc.) poden intercanviar productes i serveis, tant físics com financers, relacionats amb transaccions de gas. 

Font: CNMC | Nota de premsa. La CNMC publica su propuesta para que los grupos Gas Natural y Endesa actúen como creadores de mercado del gas natural.

 
 
En resum, avui en dia a Europa, la indexació als Hubs ha passat en els últims 5 anys d'un 30% a un 70%, als Estats Units (país del brent i del dòlar), el 100% dels contractes estan indexats al Henry Hub (Hub de referència a l'USA). A Espanya tan sols el 15% dels contractes estan indexats a un Hub de gas, la resta segueix majoritàriament amb un contracte indexat al Brent i al tipus de canvi dòlar-euro.

Tradicionalment en els països del sud d'Europa les grans comercialitzadores de gas varen tancar contractes a llarg termini amb països del Nord d'Àfrica. En aquelles dates, (anys 80 i 90) el gas s'utilitzava com a substitutiu del petroli i dels seus derivats i per aquest motiu el seu cost estava referenciat al Brent. Actualment és una commodity madura i amb les seves pròpies dinàmiques d'oferta i demanda, la qual cosa fa que no tingui sentit seguir referenciat al Brent.

Un consumidor amb un contracte tradicional pot veure afectat el seu cost del gas en funció del preu del barril de Brent que depèn, per exemple, de les decisions que prenguin els càrtels de L'OPEP, com està passant avui en dia, que el cost del barril del Brent està a l'alça. En canvi un consumidor indexat per exemple a TTF (que de tots els Hubs europeus és que presenta més liquides),  veurà aquest mes , que la seva factura de gas està disminuint respecte als mesos anteriors.
 

 

Assessora't!

 

Si vols reduir la teva despesa en gas només ens has de demanar hora d'assessorament i enviar l'última factura a l'adreça electrònica estalvienergetic@cecot.org o a través d'aquest formulari.

Els nostres assessors faran l'estudi personalitzat, on veuràs el teu potencial estalvi i t'assessorarant en la gestió del canvi si s'escau.