GasteizON model de gestió publicoprivada d'èxit en la gestió d'àrees comercials urbanes

Fotografia de la delegació catalana a GasteizON

La delegació catalana ha destacat la correlació i bona sintonia entre la política comercial de l'Ajuntament de Vitòria i les associacions comercials que ha fet possible conjugar un projecte urbanístic favorable al sector.

12/04/17

·         Representants de Cecot COMERÇ i la directora general de Comerç de la Generalitat de Catalunya s’han reunit a Vitòria Gasteiz amb representants de l’administració alabesa i amb els impulsors de GasteizON, per conèixer directament un model de gestió d’àrees comercials urbanes d’èxit.

 

·         La iniciativa del Tour Retail a Vitòria té el seu origen a la 14ª Jornada Professional del Comerç, on la gerent de GasteizON va exposar el seu model de gestió publicoprivada d’àrees comercials de la ciutat i els bons resultats aconseguits.

 

Una delegació de Cecot COMERÇ encapçalada per la seva presidenta,Cristina Escudé, i la directora de Comerç de la Generalitat de Catalunya, Muntsa Vilalta, han visitat els dies 6 i 7 d’abril Vitòria-Gasteiz per conèixer de primera mà la política comercial desenvolupada per l'Ajuntament de la localitat i per la Diputació Foral alabesa, així com les iniciatives de dinamització i promoció engegades i promogudes per Gasteiz On, un col·lectiu format per cinc associacions territorials i zonals de la capital alabesa. Formaven part de la delegació directius i empresaris del comerç com Josep Cernuda, Lara Cruz i Eugenia Cruz; l’assessora de Comerç de la patronal Cecot, Mercè Clavel, i la subdirectora de Comerç de la Generalitat de Catalunya, Montse Gallardo.

El Tour Retail va iniciar el seu programa de dos dies a la seu de Gasteiz On, on van mantenir una reunió amb la seva gerent, Patricia García, i altres membres de la Junta de l’Associació. Més tard van estar visitant els diferents eixos comercials de la ciutat com l’Avinguda Sancho el Sabio, Centre, Casc Medieval o la Plaza de Abastos.

El segon dia de Tour, la delegació catalana va continuar realitzant visites als eixos comercials i establiments singulars de la ciutat, i cap al migdia s’han dirigit a l’Ajuntament de Vitòria-Gasteiz per reunir-se amb Nerea Melgosa, regidora d’Ocupació i Desenvolupament Econòmic Sostenible i Juncal Ibeas, directora municipal de Desenvolupament Econòmic de l’ens municipal; i Cristina González, diputada foral de Foment de l’Ocupació, Comerç i Turisme i Felipe García, director de Comerç i Turisme de la Diputació Foral d’Àlaba.

 

En aquesta reunió, a més d'estudiar les iniciatives de promoció i dinamització posades en marxa a Vitòria per GasteizOn, s'han analitzat especialment les transformacions urbanístiques generades al voltant del tramvia, noves millores urbanístiques que impliquen amplitud de voreres i millors comoditats per als vianants, i que generen una major notorietat i renovació dels establiments comercials.

La gestió de GasteizON segueix la línia que Cecot COMERÇ està impulsant des de fa uns anys i que es basa en els BID (Business Improvement Districts) o zones de millora de negocis que aquí anomenem àrees comercials urbanes. Aquests BID van néixer als Estats Units i ho van fer com alternativa urbana als grans “malls”, i es van constituir en un bon sistema de gestió publicoprivada d’alguns sectors i comercials de la ciutat, especialment els coneguts com Centres Comercials Oberts. A Europa s’ha adaptat amb facilitat sobretot als centres històrics que estan plens de comerços de tota la vida, singulars i turístics, bars, cafès i restaurants, i activitats privades que es desenvolupa en el centre.

“Vitòria té una dimensió i unes característiques molt similars a Terrassa i tenint en compte algunes de les actuacions de dinamització comercial que GasteizON ha impulsat i els bons resultats obtinguts ens semblava una bona oportunitat conèixer en primera persona com les administracions i la gerència del centre han treballat conjuntament per aconseguir-los”, ha afirmat Cristina Escudé, presidenta de Cecot COMERÇ.

La delegació de Cecot COMERÇ s’ha interessat pel paper del tramvia com a nexe de comunicació entre zones properes del municipi, han visitat establiments singulars de la ciutat, intercanviant experiències i reflexionant sobre la situació del comerç en general. Escudé destaca la reunió que van mantenir amb el gerent del Mercado de Abastos, inaugurat fa dos anys, on el flux de clients ha augmentat de 10.000 a 40.000 i conviuen paradistes i gastrobar; i la rehabilitació i millora del mercat; “no solament ha dinamitzat el Mercat, sinó també ha revitalitzat el comerç del seu voltant”, confirma la presidenta de Cecot COMERÇ.

Recentment, s’ha aprovat el projecte urbanístic de millora de la Plaça Sta. Barbarà situada darrera del Mercat, que permetrà una major permeabilitat entre l’àrea comercial (comerç, restauració i serveis), El Corte Inglès (fa poc s’ha obert una passarel.la coberta que connecta el Mercat amb el gran magatzem), el Mercat i l’ampliació de la zona d’aparcament.

La iniciativa del Tour Retail a Vitòria neix com a resultat de l’exposició de la gerent de GasteizON, Patricia García, sobre els resultats del seu projecte durant la 14a Jornada Professional del Comerç, organitzada per Cecot COMERÇ el passat mes de novembre de 2016 a Terrassa.

Els empresaris del comerç desplaçats a Vitòria han valorat com a molt positiva la iniciativa, i ja estan planificant i organitzant un nou Retail Tour a Barcelona i/o altres ciutats europees.

Documents relacionats