La Llei de formació i qualificació de Catalunya és un pas endavant per assolir un sistema integral i útil per al sector empresarial

La Llei de formació i qualificació de Catalunya és un pas endavant per assolir un sistema integral i útil per al sector empresarial

Foto Parlament Catalunya - Mas, Rigau, diputats i representants del sector
Potenciar la formació al llarg de la vida d'una persona és una eina imprescindible de motor econòmic, que ha de garantir l'ocupabilitat de les persones i la competitivitat de les empreses.

05/06/15 Eulàlia Martínez, directora de la Fundació Cecot Formació


El Parlament de Catalunya ha aprovat aquesta setmana la Llei de formació i qualificació professional de Catalunya amb un ampli consens per part dels diferents grups polítics.

El passat mes de gener, davant la Comissió d’Ensenyament i Universitats (CEU) del Parlament de Catalunya que estava treballant el text del projecte de Llei, ja vam afirmar que la Llei de Formació i qualificació professional de Catalunya és una llei de país i que tenim l’oportunitat de construir un sistema integrat que millori la qualificació de les persones i la competitivitat de les empreses i que ens acosti als marcs de la Unió Europea.

A l’espera del redactat definitiu, considerem que aquesta Llei ha de regular el sistema, però no oblidem que el que realment ha de garantir és l’ocupabilitat de les persones i la competitivitat de les empreses. Potenciar la formació al llarg de la vida és una eina imprescindible de motor econòmic. És per això que volem reiterar que la integració real va més enllà que una simple coordinació entre departaments, i és per això que deixar ben clara la Governança del sistema serà clau en el seu èxit. La nova Llei ha de permetre interconnectar l’oferta professional amb la demanda real que genera l’activitat empresarial, una reclamació història entre les organitzacions empresarials com la nostra.

Un segon aspecte que també valorem especialment positiu és el desenvolupament de les acreditacions de competències en aquesta Llei ja que, actualment, comptem amb un gran número de persones que tenen una dilatada experiència professional i coneixements tècnics derivats d’aquesta experiència però que no compten amb titulació acreditativa oficial. Això suposa un fre en la seva relació amb el mercat de treball.

Des de la Cecot valorem aquesta Llei com un primer pas que ens ha d’ajudar a crear un sistema de FP integral que sigui útil. Un primer pas, sí, però caldrà esperar al posterior desenvolupament i al contingut pròpiament dit i a l’aplicació, per veure si realment estem avançant en la direcció correcta.