Comunicat de defunció

Comunicat de defunció

Retrat de Narcis Bacardit ubicat a la sala de juntes de la seu de la Cecot
La Cecot i l'Institut Industrial de Terrassa comuniquen el decés de Narcís Bacardit, primer president de la patronal Cecot

01/04/15


La patronal Cecot i la Junta de l’Institut Industrial de Terrassa lamenten haver de comunicar el decés de Narcís Bacardit, president de l’Institut Industrial entre els anys 1979 i 1985, i primer president de la patronal catalana Cecot (1978-1980). Des del 1967 ocupà una vocalia a l’Institut Industrial, entre els anys 1976 i 1978 va exercir de vicepresident primer de l’entitat, en aquells anys presidida per Miquel Rambla, fins que el 1979 va assolir la presidència de l’Institut Industrial.

 

Narcís Bacardit i Puigva néixer a Terrassa l’any 1921. El seu pare, contramestre de l’empresa Clapés i Roca, va iniciar la trajectòria empresarial amb Pere Salom i Francesc Argemí. Bacardit va estudiar al desaparegut Grup Escolar Torrella i a l’Escola Industrial, on va fer estudis de peritatge i enginyeria tèxtil.

Va ser el principal accionista de la raó social Francisco Bacardit SA, empresa del sector tèxtil llaner fundada pel seu pare conjuntament amb els germans Joan i Francesc Torredemer, fa uns anys traslladada a un polígon industrial de Manresa. Bacardit va ocupar càrrecs en diverses entitats ciutadanes. Entre 1953 i 1961 fou president del Centre Excursionista de Terrassa, i dins d’aquesta entitat arribaria també a ser president de la secció d’esquí. També va ocupar la presidència de l’Associació d’Antics Alumnes de l’Escola Industrial de Terrassa. Des del punt de vista polític, a partir del 1958 i fins l’any 1964 va formar part de l’Ajuntament, i durant els primers anys va ser membre de la Comissió de Foment.

 

Primer president de la patronal Cecot

(1)Les organitzacions patronals de Terrassa (l’Institut Industrial de Terrassa i la Unió Comercial i Industrial de terrassa) iniciaven, en el darrer terç de 1976, unes primeres reunions per tractar sobre la possible creació d’una entitat que defensés conjuntament els interessos empresarials i comercials, ja que veien la necessitat de replantejar el seu futur com a patronal. Així es va generar la proposta d’integrar les dues principals associacions econòmiques terrassenques per modernitzar les estructures empresarials de la demarcació de Terrassa, de manera que els empresaris s’agrupaven no només sectorialment sinó també globalment.

Després d’aquestes primeres converses, l’Institut Industrial de Terrassa nomenava, en una reunió de junta, Miquel Rambla, Narcís Bacardit, Antoni Pujol, Josep M. Torrella i Jaume Roca representants de l’entitat per negociar els termes en què s’havia de produir la integració amb la Unió Comercial de Terrassa. Pel que fa a aquesta darrera entitat, s’encarregarien de les negociacions Agustí Abad, Joan Mora, Joan Turull, Jaume Torrella i Joan Agut. Tots ells serien, posteriorment, els membres de la comissió gestora que representaria la Cecot fins a l’elecció de la primera junta directiva. El 15 de març de 1978 se signava l’acta de creació de la Cecot, els estatuts foren aprovats el 6 d’abril de 1978, i el 24 de gener de 1979 se celebrava l’assemblea que havia de conduir a la signatura de la integració de la Unió Comercial amb l’Institut Industrial i al naixement real de la Cecot que presidiria en els seus inicis, Narcís Bacardit.

 

(1)  Font: Fragment extret del text de Lourdes Plans “La Cecot (1978-2003): 25 anys al servei dels empresaris. Llibre “25 anys de Cecot” (2003).