Sobre l'acord de finançament autonòmic

Sobre l'acord de finançament autonòmic

Antoni Abad, president de la patronal catalana Cecot
No ens deixarem enlluernar per una xifra que no deixa de ser una conseqüència de l’acord. Una xifra per si mateixa ni és bona, ni és dolenta.

14/07/09 Antoni Abad, president de la patronal Cecot


La Cecot no recolzarà l’acord de finançament fins que es doni a la ciutadania una explicació clara sobre les bases d’aquest pacte. Cal que ens expliquin en què consisteix realment l'acord i sota quines bases estan calculades les xifres.

Davant l’acord de finançament anunciat ahir pel president Montilla en roda de premsa, des de la patronal Cecot creiem important que els polítics, autonòmics i estatals, facin un esforç per explicar als ciutadans les conseqüències reals del mateix.

Demanem que ens expliquin en què consisteix realment l´acord i amb quines bases s’estàn calculat les xifres. Els ciutadans en general i el sector empresarial, en particular, estem una mica cansats d’explicacions contradictòries, d’afirmacions en forma d’eslògans i d’informacions poc fonamentades. Els ciutadans som prou adults i responsables com perquè la classe política ens expliqui les coses de forma detallada i tal com són,  i en base a això podrem saber i valorar si l´acord de finançament pactat és un bon o un mal acord.

Aquesta petició es basa en resoldre reflexions com ara:

- Si es pot parlar de xifres per d’aquí a tres anys quan la ministra Salgado a dia d´avui encara ni confirma, ni desmenteix la dada.

- Per poder valorar si aquest acord és equitatiu i la xifra la correcta, s´ha de poder contextualizar.

- En els últims anys, Catalunya ha reculat força en relació a la resta de l´Estat i no sabem si l’aplicació del principi d’ordinalitat que contempla l´acord és sobre la base actual o bé sobre la base d’anys enrere, quan Catalunya tenia una posició més forta.

- També serà necessari que els polítics puguin explicar com quedarà afectat el dèficit i les balances fiscals a Catalunya. Estem parlant d´un dèficit d´entre el 7 i el 10%. Fa alguns anys el Tribunal Constitucional Alemany parlava que un dèficit de més d´un 4% no era just per als territoris, ni per als seus ciutadans. I l’últim dubte que sorgeix a l´entitat, en base a la informació donada i publicada a dia d´avui, és si els terminis en que s’aplica aquest acord són legals o bé queden fóra de l’Estatut.

No negarem que anem endavant, cal un primer pas per continuar avançant. Ens felicitem, però tenint en compte la necessitat d’una bona explicació sobre el benefici real de l´acord. Des de la Cecot sempre hem dit que l’objectiu desitjable en aquest sentit és el concert econòmic, com el que tenen a Navarra.

L’última reflexió que des de la Cecot plantegem sobre aquest tema és conèixer, a partir d’ara, la priorització d’inversions tenint en compte els nous recursos que aporta l´acord.