Posicionament vers el tracte a les institucions catalanes

Posicionament vers el tracte a les institucions catalanes

Imatge façana edifici de la Cecot
El Comitè Executiu de la patronal Cecot manifestem públicament el nostre més enèrgic rebuig davant la intervenció de les institucions i les finances de la Generalitat que suposen la limitació de l'autogovern de Catalunya.

21/09/17


Com ja va expressar el president de la patronal Cecot en declaracions a Catalunya Ràdio ahir dimecres 20 de setembre, el Comitè Executiu d’aquesta entitat manté que els governs i les lleis han d’estar sempre a favor dels ciutadans. Quan es confon “govern” amb “estat” i els poders de l’estat deixen de ser independents, la democràcia i la llibertat pateixen i poden desaparèixer, tal i com malauradament vam comprovar ahir. Les actuacions de l’Estat són d’una considerable anormalitat democràtica.

En els darrers sis anys, els ciutadans de Catalunya venen demanant, pacíficament, una nova relació amb España. Creiem que és l’executiu central qui té la responsabilitat de preocupar-se per tractar aquests temes i donar-los-hi solució. La situació viscuda ahir ens fa entendre que el poder executiu va desatendre les seves obligacions vers la ciutadania i que la inacció en aquests sis anys ha portat la situació fins els extrems que vam viure ahir.

En aquest sentit, els empresaris i empresàries que conformem el Comitè Executiu de la patronal Cecot manifestem públicament el nostre més enèrgic rebuig davant la intervenció de les institucions i les finances de la Generalitat que suposen la limitació de l’autogovern de Catalunya.

Les actuacions polítiques i judicials que s’estan produint en les finances i comptes de la Generalitat per part del Ministeri d’Hisenda, poden arribar a tenir un impacte negatiu sobre l’economia i sobre les empreses catalanes.

En un comunicat anterior dèiem que si durant dècades hem reclamat diàleg entre les diferents forces polítiques parlamentàries per assolir amplis acords en matèries tan transcendentals com l'educació, la sanitat, l'R+D+i o el finançament, en un moment com l'actual la perícia de la política hauria de demostrar, més que mai, estar al servei de la ciutadania mitjançant el diàleg. Per tant, més política, més escoltar i més pactar per resoldre una qüestió com la que s'està vivint aquests dies. L'empara a les legalitats i la judicialització dels conflictes haurien de ser el darrer recurs a emprar si hi ha voluntat de resoldre'ls.

A la Cecot considerem que en una societat democràtica, les lleis són l'expressió d'una voluntat popular i no un element de coacció o immutabilitat, per tant poden ser modificades i actualitzades a les noves realitats per la via del diàleg i el consens.