Rebel·lia positiva

Rebel·lia positiva

Fotografia lliure de drets - freedigitalphotos.net
Aquestes dues paraules resumeixen molt bé quin és l’estat d’ànim de la majoria dels empresaris.

21/06/13 Antoni Abad, president de la patronal Cecot


Està clar que no podem conformar-nos amb la situació actual, doncs les mancances en l’àmbit dels valors democràtics són realment alarmants, la caiguda del nivell de confiança en les institucions i els seus governants és molt profunda i alhora aquests i l’oposició són incapaços d’oferir alternatives en l’àmbit econòmic i social que tornin a il·lusionar als ciutadans. Això és el que ens porta a la rebel·lia. Per altra banda, la nostra actitud és per naturalesa positiva. Emprendre i transformar-nos contínuament està en el “nostre ADN”. Els que avui dia existim és precisament per això, perquè davant les adversitats hem estat capaços de transformar-nos  i, si moltes de les nostres empreses ho han fet, no veiem perquè el nostre país no pot fer el mateix.

Calen, això sí, un seguit de condicions per què tot això funcioni. Per a evolucionar i adaptar-se (darwinisme) cal que totes les forces de l’àmbit empresarial, o del país, actuïn en la mateixa direcció i, per què això passi, cal saber interpretar l’interès general i tenir, els qui dirigeixen, voluntat d’escoltar, sabent que res més permanent que els canvis. També cal creativitat, imaginació, mirant al futur una mica més enllà dels resultats de l’endemà i sense por de “perdre el formatge”, entre altres coses per què ja fa dies que algú se’l va emportar. I en darrer terme cal decisió, empenta, coratge per prendre decisions que transformin i homologuin el país. Està clar que et pots equivocar, tot a la vida té un risc, però des de ja fa temps els empresaris sabem que el risc més gran que correm és no fer res. Un país és un gran projecte, com una gran empresa, i això no fa més que accentuar la importància del diàleg, la transparència i la necessitat de teixir complicitats per actuar amb decisió.

De tot això és del que volem parlar al llarg de l’any i, en especial, en propera nit de l’empresari, a la que li donarem precisament aquest nom “En rebel·lia positiva”. Per a preparar-la adequadament hem decidit recollir el màxim nombre d’opinions dels nostres socis envers els temes que creiem que la nostra societat necessita debatre per arribar a conclusions operatives. Aquests temes els hem estructurat en tres grups.

El primer és el de la qualitat de la democràcia, dins del qual incloem aspectes a polemitzar com llistes obertes, doble volta, topall de mandat per als càrrecs electes, actuacions personals davant d'una imputació judicial, independitzar la justícia fent que els òrgans rectors ho siguin per elecció directa dels votants i la regulació dels partits polítics en relació a la rotació de càrrecs, finançament i eleccions de candidats, entre d’altres.

El segon grup és el del model social, en el que hem inclòs aspectes com apostar per la iniciativa social privada, una societat del benestar front a un estat del benestar, l’aposta incondicional per la formació d'alta qualitat, incloent l'anglès com a llengua vehicular, la igualtat d’oportunitats o l’eliminació de privilegis en àmbits públics, laborals, sectorials, etc.

Finalment, el tercer grup, més relacionat amb l’activitat empresarial inclou aspectes des de valors i actituds a un nou model de fiscalitat incentivadora d’assumir risc i emprendre, l’aposta clara per infraestructures que millorin la productivitat del país i aconseguir una economia diversificada amb un mix de turisme - serveis - industria i economia del coneixement que la faci més pròspera i resistent.

Està instal·lat en l’esfera pública el debat sobre el dret a decidir. Als empresaris de la Cecot a més, volem parlar del model de país que uns i altres ens proposen i, sincerament, ara per ara el que hem sentit o és buit de contingut o és gris i antiquat. Per clarificar-ho i consolidar-ho, per tenir un país business oriented seguirem en rebel·lia, això sí, sempre positiva.

Article publicat al diari El PuntAvui (14/06/2013)