Catalunya, un excel•lent lloc per emprendre

Catalunya, un excel•lent lloc per emprendre

Fotografia de la façana de la patronal Cecot
Cecot considera que Catalunya té enormes possibilitats per ser un país excel•lent pels emprenedors d’arreu del món.

02/11/10 Antoni Abad, president de la patronal Cecot


Diuen els experts que les variables clau per a decidir on emprendre un nou negoci tenen a veure amb tenir a prop: fonts d’aprovisionament i proveïdors de primer nivell de tot tipus, Mà d’obra qualificada, motivada i abundant a un cost competitiu, un entorn de coneixement excel·lent, una ubicació estratègica i infraestructures de qualitat, mercats forts, un entorn financer dinàmic, un bon nivell de vida i una administració eficient i que recolzi. Cecot considera que Catalunya té enormes possibilitats per ser un país  excel·lent pels emprenedors d’arreu del món.
 
El primer que cal destacar és el nostre tradicional teixit empresarial. Tenir moltes empreses petites i mitjanes i de sectors molt diversificats garanteix als emprenedors la disponibilitat de fonts d’aprovisionament de matèries primeres, equipaments i serveis de qualitat on triar.
 
El segon que cal destacar és l’entorn educatiu. Catalunya té 12 universitats, que ofereixen estudis d’alta qualitat. Tres d’elles – la UB, la UAB i la UPF – ja figuren en el rànquing internacional de les 500 universitats més ben valorades i les escoles de negoci catalanes, especialment IESE i ESADE, estan en els primers llocs en els rankings a nivell internacional. Tenim un repte encara pendent amb la formació professional però s’ha de dir que ha millorat molt en els darrers anys.
 
Europa és un mercat encara molt fort i, des d’aquesta perspectiva, Catalunya té una ubicació privilegiada, amb un port de primera magnitud i accessos per carretera i per aire que, poden millorar però són de bon nivell. Prova d’això és que Catalunya suposa més del 30% de les vendes a Europa de tot l’estat.
 
Respecte a l’entorn financer val a dir que també s’ha millorat molt. A les fonts tradicionals, s’han d’unir noves iniciatives. Cecot ha estat pioner amb l’impuls de BANC, associació d’inversors privats en xarxa, amb una plataforma que permet posar en contacte inversors potencials i emprenedors.
 
Finalment, val la pena ressaltar que Catalunya és un excel·lent lloc per viure, amb una geografia rica i variada, amb mar i muntanya; un clima càlid i un entorn cultural envejable.
 
Molts dels factors que hem esmentat indiquen que tenim el brou de cultiu perfecte per a ser la “terra promesa” pels emprenedors. La qualitat de les infraestructures, la formació professional i un recolzament més actiu de les administracions, especialment pel que fa a la seva eficiència en les relacions amb els emprenedors i en l’estímul fiscal dels inversors, són els nostres grans reptes de futur.

Article publicat al Catalan Views (www.catalanviews.com) de la Catalan News Agency.