Els clubs 'on-line' de descomptes o compres col•lectivesun canal de venda més per les pimes

Els clubs 'on-line' de descomptes o compres col•lectivesun canal de venda més per les pimes

Innovació

Josep Casas Cristòfol

Un nou recurs per cercar ofertes i aprofitar l'ús de les xarxes socials

05/11/12 · Josep Casas Cristòfol, director comercial de la Cecot


Internet ha canviat el nostre estil de vida, la manera de pensar, d’actuar o de comunicar-nos, i ens demostra un cop més cóm la innovació en l’implementació d’una idea ja existent pot canviar el grau d’èxit entre els consumidors.Una de les grans aportacions d’aquest mitjà on-line a empreses ha estat el naixement i massificació de l’ús de xarxes socials i la proliferació de plataformes business to consumer (B2C) i plataformes business to business (B2B).

En aquest context podríem situar l’increment del nombre de plataformes com els Clubs on-line de descomptes o Clubs de compres col·lectives. Aquests Clubs no deixen de ser un nou model d’e-commerce que treuen profit de dues tendències actuals com són la cerca d’oferta per part dels consumidors i l’ús massificat de les xarxes socials, i s’han convertit en un revitalitzador econòmic, oferint als consumidors la possibilitat de trobar productes a un preu molt avantatjós i a les empreses i comerços disposar d’un nou canal de venda. És més, la crisi ha augmentat la valoració d’aquest tipus d’iniciatives per part dels consumidors i proveïdors i, de ben segur, trobarà el seu espai tant en el món on-line com en el dels negocis físics.

 

Als Estats Units fa més de deu anys que responsables de recursos humans han implementat el concepte de Club de descomptes exclusius o preferents per als seus treballadors i treballadores. I al nostre país aquest concepte comença a implementar-se com a part dels Plans de Compensació Flexible (PCF) per treballadors de manera que en les actuals enquestes i estudis que duen a terme importants empreses de treball temporal, el fet d’accedir a un Club de descomptes és valorat en el quart lloc per part dels empleats consultats, just per darrera dels beneficis socials consolidats com els cursos de formació, l’assegurança mèdica i els tiquets restaurant.

 

Els Clubs de descomptes, com el que ha posat en marxa la mateixa Cecot (www.descomptescecot.com), tenen un altre component important per a les pimes i és que l’èxit d’aquestes plataformes radica també en la gran projecció que els petits negocis poden fer dels seus productes i serveis gràcies als portals i a l’actuació conjunta amb les xarxes socials. I en el cas d’una organització empresarial multisectorial com la Cecot el Club de descomptes complementa les accions de networking “físiques” que ja desenvolupafent possible que les pròpies empreses es puguin intercanviar ofertes o descomptes entre elles mitjançant aquesta plataforma on-line i a l´hora realitzar promocions i ofertes a consumidor final.Sigui treballador d’aquestes empreses associades o bé persones registrades particularment al Club. De fet el descomptescecot.com és l’únic a Espanya que incorpora els dos tipus de negocis en una sola plataforma, tant el B2C com el B2B. 

 


Els socis d’aquests Clubs de descompte, què reben exactament?
A canvi de registrar-se en aquestes plataformes, els socis poden accedir a ofertes i descomptes, en molts casos s’ofereixen descomptes de fins el 80% sobre la contractació de serveis o l’adquisició de determinats productes, que les empreses introdueixen. Aquestes ofertes solen estar publicades en la plataforma on-line, que el soci pot consultar directament previ registre, i també sol ser habitual que els socis d’aquests Clubs rebin les ofertes via correu electrònic o als dispositius mòbils, si així ho desitgen.


Sóc propietari d’una pastisseria i crec que puc fer ofertes per personalització de pastissos. Però la distribució la tinc acotada a unes poblacions determinades. Té sentit oferir descomptes en aquests Clubs?
Tot dependrà dels marges amb què treballa i les condicions logístiques amb les que pugui operar per valorar la viabilitat final en el negoci. Però si es refereix a si té sentit oferir determinats productes d’àmbit local en plataformes globals, li podem dir que la majoria dels Clubs de descomptes utilitzen eines de segmentació per acotar les cerques que realitzen els propis usuaris. Aquests usuaris poden decidir rebre ofertes de determinat àmbit geogràfic.La possibilitat d’augmentar la visualització del seu servei es multiplica i la decisió final de l’adquisició amb les condicions que vostè marca l’oferta és del consumidor.

També és cert que si el canal li donés resultat en quant a nombre de consumidors que voldrien adquirir el producte, en plataformes com el Club de descomptes de la Cecot pot posar-se en contacte amb altres pastisseries d’altres poblacions i realitzar una acció conjunta que els beneficiï als dos. Però això ja forma part de la seva estratègia comercial.


Tinc una empresa i voldria fer una prova en una d’aquestes plataformes però em fa por que la demanda sigui més gran del que puc oferir. Quines eines faciliten els Clubs de descomptes per evitar-ho?
D’entrada l’oferta pot tenir la limitació que l’empresa que la realitza consideri adient. Ja sigui per temps, per exemple una oferta vàlida per dos dies, ja sigui per volum. És a dir, oferta limitada a cent unitats.


Realment surt a compte realitzar ofertes a través d’aquestes plataformes?
Utilitzar aquests canals de venda, en alguns casos et permet desfer-te d’estoc al que d´altra manera difícilmentli podries donar sortida; en altres casos et faciliten el donar-te a conèixer en un mercat molt ampli però, a vegades, a canvi de sacrificar els teus marges;en altres casos, hi ha plataformes que solen quedar-se amb un percentatge sobre la venta realitzada que a vegades solen ser força alts. Cal que valoreu en cada cas la proposta de la plataforma i el rendiment o l’objectiu que us marqueu: per exemple augmentar el nombre de visites als vostres establiments, o bé augmentar tràfic al vostre web. En el cas del Club de descomptes de la Cecot el punt de vista és diferent perquè tenim en compte el B2B i ens ho plantegem com un servei als nostres associats i no pas com un negoci, per tant, l’únic cost que es repercuteix és la gestió de l’oferta dins la plataforma que és força baix.

 

Josep Casas Cristòfol
Director Comercial de la Cecot