Compartim: nova proposta de networking col•laboratiu focalitzada en la generació d’idees noves

Compartim: nova proposta de networking col•laboratiu focalitzada en la generació d’idees noves

Innovació

Santi Rius, assessor de màrqueting on-line i Social Media de la patronal Cecot

Fomentar la cooperació entre les empreses, ha d'ajudar a empresaris i directius a obrir-se de mires per treballar amb d'altres en funció de les necessitats que puguin tenir fomentant acords win-win

10/02/12 · Santi Rius, assessor de Màrqueting on-line i Social Media de la patronal Cecot


La recessió a la que ha entrat la nostra economia durant el segon semestre de 2011 ens porta a preveure un 2012 encara més difícil per a les empreses que han anat esquivant les dificultats en els últims anys. No obstant, tot i que l’ànim no ens porta fàcilment a veure l’ampolla mig plena, jo encoratjo a fer-ho , entre molts motius, per necessitat vital de continuar tirant endavant. 

Estem davant un escenari econòmic, empresarial i social totalment nou i desconegut. Això fa que les incerteses que ens planteja aquesta nova manera de gestionar pugui arribar a paralitzar-nos. Però és important que no ho fem. Que prenguem consciència al més aviat possible d’aquest nou paradigma de gestió que se’ns obre i que siguem capaços de trobar eines i fórmules que permetin a les empreses continuar generant activitat.  

Fomentar la cooperació entre les empreses, ha d'ajudar a empresaris i directius a obrir-se de mires per treballar amb d'altres empreses en funció de les necessitats que puguin tenir fomentant acords win-win.  Per això, iniciatives com el Compartim són eines útils i eficaces de generació d’idees amb l’objectiu que acabin desenvolupant en projectes empresarials nous, una oferta de serveis diferent a l’actual o un canvi d’orientació del propi negoci. El Compartim pretén fer un pas més en el ja tan conegut concepte de networking i treballa amb un grup reduït d’empresaris i directius mitjançant una trobada-dinar. Aquestes sessions compten amb un màxim de vuit participants i el requisit indispensable és que l’activitat dels seus negocis es desenvolupi en sectors totalment diferents, sense una relació aparent entre ells, i que estiguin totalment oberts i motivats a compartir idees i a veure oportunitats no només per a la seva empresa, sinó també aportar noves oportunitats a la resta de participants. Aquesta part és molt enriquidora perquè la barreja de sectors fa que es puguin aplicar processos o idees d’un sector a un altre que, d’entrada, podria semblar inconnex. 

Aquestes sessions segueixen una metodologia basada en tècniques de networking i de creativitat, conduïdes per un expert en aquest àmbit, i permeten relacionar-se, creuar opinions, col·laborar en projectes i posar en comú experiències. L’expert ajuda a trencar el gel entre els participants amb recursos com la presentació dels participants en el temps que s’apaga un llumí, o donar-se a conèixer mitjançant els objectes que porten a sobre en aquell moment. Un cop trencat el gel, es pretén que tots els assistents vagin participant seguint les pautes de l’expert i sempre sota una premissa clara: tota idea és bona. Per tant, cap dels participants pot partir de la base que les idees que van sorgint són dolentes. Serà l’execució d’aquella idea la que determinarà si és útil o no, però tota idea que es llença és bona. D’aquí han nascut idees de col·laboració entre un florista i una empresa de cosmètica professional, o compartir contactes d’altres països per poder distribuir productes. La meva recomanació és que no ens posem límits, i que comencem a compartir de debò per poder avançar.

Santi Rius
Assessor de Màrqueting on-line i Social Media de la patronal Cecot