Recomanacions sobre els contractes SWAP o permutes financeres

Recomanacions sobre els contractes SWAP o permutes financeres

Fiscalitat i finances

David Rúa, assessor mercantil de la patronal Cecot

Els swap són contractes a través dels quals s’intercanvien entre les parts els imports a aplicar sobre una quantitat teòrica, un tipus o coeficient diferencial d’interès, per cada una de les parts, a través de liquidacions periòdiques.

09/09/11 · David Rúa, assessor mercantil de la patronal Cecot


Aquest tipus de contractes els ofereixen les entitats financeres a fi de mitigar el tipus d’interès d’algun altre producte que es tingui en la mateixa entitat financera, o en una altra.

 

Al nostre mercat borsari i financer el terme swap és força desconegut i la Comissió Nacional del Mercat de Valors el té catalogat com un producte financer d’alt risc. És més, tal i com s’ha demostrat en alguns processos judicials, en la majoria de casos ni els apoderats de la mateixa entitat bancària que el venen al client no l’entenen i, per tant, no expliquen que en el cas de donar un tomb, el client es veu amb l’obligació de pagar al banc per aquesta permuta de canvi. Ho acostumen a vendre com una assegurança per pujades de tipus d’interés, però el que no expliquen és que és una permuta, i que es pot haver de pagar en dues direccions. Aquests contractes presenten una complexitat important i, a més, no sempre s’especifica el nom de swap complicant encara més el seu enteniment. 

 

Últimament s’ha parlat molt als mitjans de comunicació sobre els swap aplicats a crèdits hipotecaris i han proliferat les plataformes de defensa dels consumidors que s’han vist afectats per la contractació d’un swap sense conèixer el funcionament, les conseqüències o, a vegades, sense ni conèixer que estaven contractant un producte financer d’aquestes característiques. Això ha provocat un allau de demandes judicials i contenciosos amb les entitats bancàries en l’àmbit dels particulars. En el cas d’empreses, aprofitant la conjuntura existent, les entitats venen el swap en el moment de la renovació de la pòlissa de crèdit. S’aprofita aquest moment de debilitat per part del client, per fer-li signar a més un document annexe en el que es diu que entenen el producte que se’ls hi ven. Indubtablement, tothom ho signa ja que hi ha la necessitat de la renovació de la pòlissa però fins i tot als mateixos professionals que assessorem en aquest àmbit ens costa d’entendre la terminologia i les condicions.

 

Per això, la nostra recomanació des de Cecot és que no signeu mai quelcom que no entengueu i que cerqueu un bon professional que us assessori sobre el tema abans de prendre una decisió sense la informació adequada.