Més de 200 professionals formats per poder implementar el SII de l'IVA a les seves empreses

Més de 200 professionals formats per poder implementar el SII de l'IVA a les seves empreses

Fotografia d'una de les sessions del curs sobre SII a Cecotformacio

L'alt grau d'assistència a aquesta formació és símptoma dels dubtes i inquietuds que el Subministrament Immediat d'Informació de l'IVA (SII) genera a les empreses.

21/07/17 · Fundació Cecot Formació


·         El SII va entrar en vigor l’1 d’aquest mes de juliol i la no aplicació d’aquesta normativa equivaldria a un incompliment normatiu, tot i que els responsables de l’AEAT han comentat que no es sancionarà durant els primers sis mesos.

 

·         La Cecot està realitzant un sondeig entre les empreses associades per conèixer el grau  d’implementació i incidències durant aquest primer mes del SII de l’IVA i publicarà els resultats la propera setmana.

 

Per a totes les empreses que fan la declaració mensual, des del passat 1 de juliol és obligatori fer un registre d'IVA on line amb l'AEAT. És per aquest motiu que, més de dos-cents professionals han optat per realitzar el curs de novetats fiscals per aquest any centrat en el SII a Cecot Formació, per tal de conèixer els criteris de facturació, els requisits que han de complir i quan un IVA és deduïble, ja que aquesta informació ara està en mans de l'AEAT i, per tant, coneix quina política segueix l'empresa.

Enric Rius, soci director de Rius Consultors Associats i responsable del servei d'assessorament fiscal i financer de la Cecot, creu que l'interès per aquesta formació neix del fet que "la implantació del SII no comporta simplement haver de facilitar a l'AEAT més informació, sinó que afecta a la forma d'actuar en el dia a dia de les empreses: els processos de facturació i la relació amb els clients en aquest aspecte s'han de modificar en moltes ocasions per poder complir amb els terminis i els requisits exigits".

 

Aplicació i sancions

La no aplicació d'aquesta normativa equivaldria a un incompliment normatiu. Tot i això, Rius explica que "en totes les conferències que han fet, els responsables de l'AEAT han dit que aquest primer semestre serà un període de proves i que no se sancionarà, però el cert és que la Llei diu el que diu i ningú pot garantir que un funcionari, en compliment de les seves obligacions, imposi sancions per incompliment. Per això des de la Cecot hem insistit a fer que es garanteixi, mitjançant una disposició transitòria que efectivament aquest semestre serà un període de proves sense sancions".

 

Recomanacions per a les empreses 

Hi ha dos aspectes vitals: el tecnològic i el coneixement. D’una banda, el tecnològic, donat que les empreses s'han de dotar dels mitjans tècnics imprescindibles per a poder complir amb aquesta obligació. De l’altra, el coneixement, doncs cal que les empreses es reciclin en tots els temes que tenen a veure amb els requisits de facturació i amb les deduccions de l’IVA. “Pensem que amb aquest sistema tot el circuit deixarà traçabilitat i, per tant, l'AEAT disposarà de tota la informació en relació a allò que ens deduïm i que repercutim. Per tant, cal un reciclatge continuat en aquest sentit”, recomana Rius.


L’assessor fiscal afegeix que "també cal tenir clar que els obligats actuals són la punta de l'iceberg. En el moment que el sistema estigui testat i en ple funcionament l'obligatorietat s'estendrà sens dubte, cap a la resta de societats mercantils que estan en règim general de l'IVA".

 

Informació corporativa

Cecot Formació és una entitat col·laboradora del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, amb prop de 10.000 alumnes formats i 950 accions formatives realitzades durant l’any, donant resposta a prop de 40 sectors d’activitat. Es dissenyen i desenvolupen accions de formació per empreses i treballadors en actiu i en atur.

 

Documents relacionats