En el comerç de proximitat la diferenciació és bàsica, però tant pel que fa a producte com a servei

En el comerç de proximitat la diferenciació és bàsica, però tant pel que fa a producte com a servei

L'entrevista

Cristina Escudé Propietària de les botigues Barruguet i presidenta de la Comissi

Seguint la filosofia encetada per la seva mare, Escudé aposta per un comerç de proximitat basat en la diferenciació, amb un producte artesanal i educatiu.

05/07/13 · Cristina Escudé


Per aquest motiu, i per tal de respondre a les necessitats directes del mercat, Barruguet disposa de la seva pròpia fàbrica de joguines, Barrutoys, que s’ha convertit en la distribuïdora a França i Espanya de tres multinacionals del sector provinents dels EUA, Alemanya i la Xina.

Respon a la segona generació al capdavant de les botigues de joguines Barruguet, un tipus de comerç molt especialitzat i amb una filosofia molt clara. En què consisteix?
La joguina nosaltres l’entenem com una part important en l’educació dels més petits. Ja fa un temps que, per seguir aquesta filosofia de joguina artesanal i educativa, vam decidir formar part de tota la cadena productiva. Creem la joguina, aquella que considerem que és adient per a l’educació dels nanos i de qualitat, que aporti valor al món del joc. I també la fabriquem, la distribuïm i la venem al públic, abastant tota la cadena i obtenint, d’aquesta manera, més coneixement del mercat i de les necessitats.

¿Per què van decidir apostar per aquest tipus de producte artesanal i educatiu?
La botiga aposta per aquest producte des dels inicis, fa 45 anys, durant l’època de l’escola catalana, l’escola pedagògica.
Però vam veure que aquest mercat tenia unes mancances i, com que la nostra filosofia sempre ha estat anar més enllà i
poder aportar tot el que el client ens demana, tot el que volien ho buscàvem i, si no ho trobàvem, acabàvem fabricant-ho. I poc a poc vam anar creixent.

Quines dificultats s’han trobat?
Les dificultats les hem intentat anar salvant de mica en mica. D’una banda, fabricar aquí era un problema perquè el cost era elevat, i vam anar buscant alternatives, sempre tenint en compte que tenim un target de client mig-alt i que la qualitat està per sobre de tot, sempre buscant fabricació europea, no hem anat mai a pel producte xinès, per exemple.

Ara, com que l’entorn és més complicat i ens demanen productes més canviants, amb tirades més curtes, i més especials
per als nostres clients, ens hem tornat a ressituar aquí. Fabriquem a Catalunya, ja que ho tenim més a prop, és més fàcil i
ens permet més flexibilitat.

Com és el sector de la joguina?
És un sector molt condicionat pels espots televisius i per les grans multinacionals. Es caracteritza, a més, per un tipus de venda molt estacional, concentrada a l’època del Nadal. Però com que els nostres negocis han de ser rentables tot l’any, la idea de Barruguet és fer que el cercle aguanti tot l’any. Per això a la botiga anem més enllà i, més que per la joguina, apostem pel que seria el món del nen, amb productes d’estimulació per als nens petits, mòbils i d’altres complements. I més tenint en compte que, a causa de diversos factors com ara la proliferació dels videojocs, l’edat dels nens per a la joguina ha baixat molt.

Mentre que les grans superfícies venen les joguines dels anuncis, Barruguet ofereix un altre tipus de producte. ¿Creu
que aquesta diferenciació respecte a les grans superfícies són el futur del comerç de proximitat?

En el comerç de proximitat la diferenciació és bàsica, però aquesta ha de ser a tots els nivells, no només de producte sinó també de servei. Hem de tenir cura del nostre client, fer-li passar una bona estona, assessorar-lo... És important que el client trobi  sempre una cara disposada a escoltar i a aconsellar en el millor producte per a les seves necessitats. En l’actualitat tenim un altre repte, a més de les grans superfícies, i és el comerç online, on les botigues estan obertes les 24 hores. Nosaltres estem a peu de carrer i complim una funció, la gent surt a passejar i vol mirar aparadors, entrar, tocar i gaudir d’una bona estona... i
potser quan arribi a casa, entrarà a la nostra web i comprarà el que ha vist a la botiga. Però aquesta experiència és bàsica per al consumidor, i hem de fer que sigui la millor possible. Aquest és el repte de futur que tenim: les nostres botigues hauran de ser showrooms i aparadors constants dels productes per a aquest consumidor que prefereix passejar pels carrers per decidir-se, i no
per les grans superfícies ni per Internet.

¿La creació de la fàbrica Barrutoys respon a aquesta necessitat de donar al client el producte que demanda?
Sí, ens vam trobar que el que ens demanava el client o el que pensàvem que havia de tenir la nostra botiga no ho trobàvem. Per això ens vam decidir a fabricar els nostres propis productes, fet que ens aporta un altre avantatge: que responem directament a les necessitats del mercat. Adaptem la fabricació a la demanda, escoltant el mercat.

Essent una botiga originària de Terrassa, l’any 2002 decideixen apostar per Barcelona. Quines diferències s’han trobat en el consumidor?
A Terrassa, tot i que és un municipi gran, la clientela és molt fixa i la relació que es fa és molt estreta. Aquesta filosofia l’hem volgut traslladar a Barcelona, i una de les coses que més ens va sorprendre és que allà la gent no està acostumada a aquesta relació tan estreta amb el client. A més, hi ha molt més flux de gent i provinent de diferents indrets, fet que ens ha permès ser molt més presents a tot el territori.

La seva experiència l’ha dut a presidir la Comissió de Comerç Interior de la CECOT. ¿Per què decideix vincular-se i formar part d’aquesta institució?
A mi sempre m’ha agradat, i participava a l’Associació de Comerciants del Centre de Terrassa fins que la CECOT em va venir a buscar. Nosaltres sempre hem estat dins la CECOT, perquè és una patronal molt activa, que es belluga, sempre mirant pels beneficis que podem treure els empresaris i exercint de lobby de pressió.

¿Què s’està duent a terme des de la comissió per ajudar el comerciant?
A més d’aquesta funció de lobby, oferim un gran número de cursos, assessorament als socis i organitzem jornades per mantenir-los al dia. Concretament, ara estem lluitant perquè des de l’Administració es posin les eines per crear un ens autofinançat de manera privada format pels diferents operadors que es trobin a una zona determinada per treballar-hi, agilitzant
i optimitzant la gestió d’aquella àrea comercial. Aquesta és una fórmula que funciona a més de 40 països de l’estranger i que permet dinamitzar amb resultats. D’aquesta manera, deixarem de dependre de les subvencions.

Com és el nostre model comercial?
El model català és molt potent, el problema és que no ens ho acabem de creure. Segurament ens haurem d’anar readaptant, però la base del nostre comerç és molt bona per al conjunt de la societat que tenim, tenim un bon mix. Per tant, hem de mantenir-lo,
readaptant-nos però sense passar a la liberalització total on tot és vàlid i on els més grossos es mengen els petits i tot queda d’un sol color, penso que no és el futur. Tenim un comerç més potent que a d’altres zones d’Espanya que s’han dedicat a fer experiments, i fins i tot França tira enrere i s’aproxima al que és el model comercial català.

 

Cristina Escudé
Propietària de les botigues Barruguet i presidenta de la Comissió de Comerç Interior de la Cecot


Font: Revista de Comerç i serveis, Artesania i Moda de Catalunya (comerç.cat)  Generalitat de Catalunya