El Vallès, marc de treball entre municipis

El Vallès, marc de treball entre municipis

Infraestructures

Fotografia de Manel Larrosa Via Vallès

En el nostre entorn del Vallès, de l?ordre de la meitat de la ciutadania treballa o estudia fora del seu municipi.

23/03/17 · Manel Larrosa, Via Vallès | Membre plataforma FEM Vallès


I, doncs, potser el que caldria és que una meitat dels nostres càrrecs electes a l’ajuntament es dediquessin a la col·laboració entre municipis per tal de resoldre la nombrosa problemàtica que en resulta, ja que tots els municipis s’ha fet petits.

Al Vallès, tenim greus problemes de mobilitat en ferrocarril i en bus, cap municipi assoleix una oferta de formació professional adequada a la gran varietat de l’oferta industrial present, o menystenim el parc agrari de la plana, quan és un element ambiental, agrícola i de paissatge de primera magnitud. I la llista de temes podria continuar creixent...

Els grans reptes avui són de relació entre municipis, per la qual cosa s’imposa la demanda de col·laboració. Però, no plantegem cap nou estament polític, sinó simplement el potencialment de les comarques i la idea que treballin juntes. Vallès Occidental i Vallès Oriental han de fer pinya en tot allò que la dimensió ho imposa. Una dinàmica semblant a  la que existeix entre el Barcelonès i el Baix Llobregat, on hi ha una estreta relació dins l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

El Vallès ha de deixar de ser una perifèria de Barcelona per a ser un espai propi que col·labori amb una regió que abasta fins els 5 milions d’habitants i que comprèn tot el Baix Llobregat, el Vallès , el Maresme i el propi Barcelonès. El que no té sentit són tres milions i escaig d’habitants dins de l’AMB, amb moltes recursos i competències, però mantenint a fora una corona de perifèria desatesa. Per aquet fet, el planejament de l’escala del Vallès és molt positiu, quan el marc de relacions s’ha relligat esborrant la frontera Occidental / Oriental.