2a Actualització sondeig | Un 70% de tancament patronal entre el prop de 90% d'empreses que han seguit l'aturada de país

2a Actualització sondeig | Un 70% de tancament patronal entre el prop de 90% d'empreses que han seguit l'aturada de país

La patronal Cecot no ha trobat en el seu arxiu històric de seguiment de mobilitzacions, una aturada de l'activitat empresarial tan massiva com la que s'ha viscut avui.

03/10/17 · Cecot


  • L’aturada de país proposada per la Taula per la Democràcia, de la que la Cecot n’és membre actiu, ha tingut un seguiment entre les empreses associades a la Cecot d’un 88% segons el sondeig realitzat des d’ahir a la tarda i fins les 15 h d’avui. 

 

  • Tret de la indústria, a la resta de sectors representats per la Cecot el seguiment de l’aturada ha estat en prop del 70% dels casos per tancament patronal, assumint-ne els empresaris i empresàries el cost de l’aturada.

 

Fruit del dispositiu de seguiment i suport a les empreses en aquesta jornada d’aturada general, la Cecot confirma que fins les 15.00 h d’avui la incidència de l’aturada entre les empreses que han respost al sondeig, ha estat del 88i està afectant a tots els sectors d’activitat.

 

En el sector de la construcció hi ha hagut un seguiment de l’aturada del 95%. El 83.5% dels casos s’ha fet aturada per tancament patronal, 9.5% han acordat empresa i treballadors un permís pactat, i en un 7% s’ha exercit el dret a vaga.

 

Del sector serveis, el seguiment ha estat fins les 15 h del 81%. En el  85% dels casos s’ha fet aturada per tancament patronal, 9% han acordat empresa i treballadors un permís pactat, i en un 6% s’ha exercit el dret a vaga.

 

Pel que fa al comerç dels centres de les ciutats l’aturada ha estat quasi total. Tanmateix, de tot el comerç associat que ha respost el sondeig el 93% s’ha sumat a l’aturada de país. En el 86% dels casos s’ha fet aturada per tancament patronal, 7% han acordat empresa i treballadors un permís pactat, i en un 7% s’ha exercit el dret a vaga.

 

El comportament de la hosteleria ha variat en funció de la ubicació. En general el 95% de les empreses del sector associades ha fet l’aturada, sent menor el percentatge d’empreses ubicades a les perifèries i en la seva quasi totalitat en les empreses ubicades als centres de les ciutats. També ha incrementat el percentatge de participació de les empreses ubicades a les comarques d’interior.

 

Pel que fa a la indústria, el seguiment de la proposta d’aturada de país ha estat seguida per un 96%. En el 32% dels casos s’ha fet aturada per tancament patronal, 36% han acordat empresa i treballadors un permís pactat, i en un 32% s’ha exercit el dret a vaga.

 

 

(*) La mostra s’ha fet sobre una base de mil tres respostes recollides, amb una variança (Pq 50%), un marge d’error de + 3.1% i un nivell de confiança del 95%.

 

Posicionament patronal

La Cecot dóna suport a l’aturada i a les mobilitzacions ciutadanes per l’ús desproporcionat e innecessari de la força que els cossos de seguretat de l’Estat van exercir sobre ciutadans el passat diumenge 1 d’octubre.

 

Des de la patronal Cecot rebutgem l’actuació policial duta a terme per aquests cossos de seguretat de l’Estat davant dels ciutadans que estaven en col·legis electorals o els seus voltants. Considerem que l’acció era innecessària i que els danys provocats superen amb escreix valors tan bàsics per una democràcia com el respecte, la llibertat, la participació, la pluralitat o la tolerància.

Tanmateix, reclamem a la Unió Europea i a la comunitat internacional a que exerceixi un paper actiu de mediador entre els governs espanyol i català a partir d’avui, cal un agent extern que arbitri en el conflicte d’una manera diferent a la que s’ha estat proposant actualment i que no ha funcionat. Creiem que la via d’aplicació de lleis no és suficient i que, tal i com utilitzem al sector empresarial, la mediació d’un agent com la Unió Europea pot fer ús de la mediació com a eina de resolució d’un conflicte que s’està ajornant en el temps. A la Cecot considerem que en una societat democràtica, les lleis són l'expressió d'una voluntat popular i no un element de coacció o immutabilitat, per tant poden ser modificades i actualitzades a les noves realitats per la via del diàleg i el consens.

Sigui quina sigui la situació a partir d’avui, des de la Cecot continuarem amatents a totes aquelles decisions o polítiques que tinguin incidència sobre l'activitat empresarial perquè aquesta és la nostra raó de ser com a confederació empresarial que som. I vetllarem, com ho hem estat fent al llarg de la nostra història, perquè les conseqüències d'aquestes decisions no afectin negativament al desenvolupament del teixit empresarial català sinó perquè l'ajudin a créixer i facilitin que les empreses continuïn generant riquesa als territoris on realitzen la seva activitat. Amb un teixit empresarial fort es pot garantir els nivells de benestar que requereix la societat on aquest teixit genera activitat.

És per aquest motiu que, com a membres de la Taula per la Democràcia no ens hem adherit a cap vaga general, que és l’àmbit on es dirimeixen els conflictes laborals. Però sí ens hem sumat a l’aturada i donem suport a les mobilitzacions que s’organitzaran a les capitals de comarca a partir de les 18 h del vespre per mostrar el nostre total rebuig en l’actuació policial dels cossos de seguretat de l’Estat durant el diumenge.