El sector empresarial planteja al conseller Rull la constitució d'una plataforma d'agents territorials per impulsar la Ronda del Vallès

El sector empresarial planteja al conseller Rull la constitució d'una plataforma d'agents territorials per impulsar la Ronda del Vallès

Fotografia de la taula de presentació de l'informe sobre Ronda Valles

L'impacte macroeconòmic a Catalunya de la Ronda del Vallès en aquest tram és de 252 milions d'euros. I la seva posada en funcionament suposaria un estalvi de gairebé 24 milions d'euros anuals en l'àmbit de la mobilitat.

04/02/16 · Cecot


Representants empresarials i de l’administració local reclamen la finalització de la infraestructura de la Ronda del Vallès, i demanen especial celeritat en el tram Abrera-Terrassa.

 

Les entitats han presentat les conclusions d’un informe sobre el retorn de la inversió d’aquesta infraestructura que en màxim cinc anys quedaria amortitzada.

 

La manca de connexió viària entre les comarques del Vallès Occidental - Valles Oriental - Baix Llobregat i Maresme comporta sobre costos a l’activitat productiva de les empreses ubicades en aquests territoris i dificulta la mobilitat ciutadana.

 

Representants empresarials i de l’administració local han presentat avui, en roda de premsa, el resultat de l’informe tècnic i el pla d’acció per a l’impuls de la Ronda del Vallès elaborat per l’Institut Cerdà i finançat per la Diputació de Barcelona i el sector empresarial.

L’acte, presidit pel Conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha tingut lloc a la seu del Departament de Territori on han participat la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa; el president de la Cecot, Antoni Abad; el secretari d’Infraestructures i Mobilitat,Ricard Font; el vicepresident de la Diputació de Barcelona,Marc Castells; els alcaldes de Terrassa, Jordi Ballart; deMartorell, Xavier Fonollosa; d’Abrera, Jesús Naharro i l’alcaldessa de  Viladecavalls, Cesca Berenguer. També han participatel director de relacions externes de Mercadona, Bernat Morales i el gerent de relacions institucionalsGrupo Volkswagen a Espanya, Carlos Romaní.

L’informe presentat avui, després de més d’un any de treball de recerca i entrevistes a empreses del Vallès i el Baix Llobregat Nord té per objectiu oferir a les autoritats corresponents un argumentari tècnic que justifica amb dades objectives la necessitat urgent de la infraestructura per la vertebració del territori. Tant representants empresarials, com dels governs municipals, com la pròpia Diputació de Barcelona pretenen, amb aquest informe i seu pla d’acció, donar un impuls a l’execució de l’obra. I en especial, un impuls a la finalització dels 6 km del tram Abrera-Terrassa on el consens és generalitzat.

A més de 2,1 milions de persones, les comarques del Vallès i del Baix Llobregat aglutinen el 28% de la població catalana i el 25% dels ocupats. Si bé el conjunt de l’economia d’aquestes comarques representa el 27% del PIB i del VAB, cal destacar el fort pes del sector industrial que suposa gairebé el 40% del VAB de tot el país. Així doncs, el desenvolupament econòmic de les comarques del Vallès i del Baix Llobregat és un repte imprescindible per mantenir i incrementar la competitivitat del teixit productiu del país.

Entre les conclusions de l’estudi presentades per Inglada, prenen rellevància el fet que l’execució de la infraestructura en el tram Abrera-Terrassa:

  • 6 milions d’euros anuals d’estalvi de costos operatius en l’activitat logística i  millora de les cadenes d’aprovisionament i de distribució.
  • Ofereix competitivitat al teixit productiu perquè es detecten oportunitats de creixement de l’activitat empresarial condicionats a la posada en funcionament de la infraestructura (implantar nous establiments; ampliar el mercat; facilitar la mobilitat als treballadors...).
  • Estalvi de gairebé 24 milions d’euros anuals per l’augment de la fiabilitat i eficiència dels desplaçaments, reducció de la congestió, entre altres. Contribueix, doncs a fer una xarxa més sostenible.
  • 252 milions d’euros és l’impacte macroeconòmic d’aquesta execució.

 

Per la seva part, Abad ha recordat que la Ronda del Vallès és una infraestructura dissenyada fa més de 40 anys i que per moltes casuístiques diferents, endarreriments pressupostaris, errades per part de tots i la manca de complicitats ha anat paralitzant-se en el temps i endarrerint-se. Durant la seva intervenció , Abad ha afirmat que “els empresaris no som especialistes en infraestructures. Som usuaris, sovint irritats, perquè sabem que generem la majoria de trànsit. Ens agrada argumentar i que ens raonin les coses i sabem sumar i restar. El cost del temps ens importa, el sentit del temps ens apreta”.

“Després de conèixer les dades de l’informe presentat”, ha continuat el president de la Cecot, “els empresaris retem a la Ministra a trobar una inversió, en una infraestructura viària, amb millor retorn que aquesta. I ho diem des de la racionalitat empresarial”.

Un altre tema important que les entrevistes a les empreses ha aflorat és que la Ronda del Vallès no és només una infraestructura de pas sinó un connector i articulador de la mobilitat entre comarques i territoris. I és per aquesta visió de vertebració del territori que, tenint en compte l’estudi tècnic i els resultats obtinguts, els representants empresarials, municipals, polítics i socials creuen necessària la Creació d’una plataforma d’agents territorials per a l’impuls de la Ronda del Vallès perquè hi ha un ampli consens en la necessitat de finalitzar aquesta infraestructura.

Des de la Cecot i la Diputació de Barcelona han proposat al Departament de Territori i Sostenibilitat un Pla d’acció que impulsi el desenvolupament de la infraestructura. Un pla que voldrà accelerar el tram Abrera-Terrassa en primera instància però que recull la voluntat de recuperar i desenvolupar el projecte complert de la Ronda del Vallès.

Aquest Pla d’acció es desenvolupa en dues línies de treball:

  • Línia 1:Creació d’una plataforma d’agents territorials per a l’impuls de la Ronda del Vallès.
  • Línia 2:Programa d’accions pel desenvolupament de la infraestructura.

“Un pla que volem impulsar de manera coordinada i conjunta. Amb la implicació de tots els agents territorials, un front comú que pretén tenir la dimensió i la força necessària davant les autoritats competents”, ha conclòs Abad.

Per la seva part Conesa ha remarcat que “tenim dèficit d’infraestructures i ara l’estudi ens permet quantificar l’impacte macroeconòmic. La deixadesa d’aquesta infraestructura i, de totes en general, altera la qualitat de vida de ciutadans, la  competitivitat de les empreses i la qualitat del país”. Conesa ha posat l’informe a disposició de la Generalitat de Catalunya perquè pugui servir a la Conselleria de Territori i Sostenibilitat com un element més per iniciar aquestes converses bilaterals amb el Govern de l’Estat. “Tenim pressa per posar-nos en les condicions que avui mereixen els nostres ciutadans, i les nostres empreses”.

El conseller Rull ha valorat molt positivament l’aliança entre la Diputació de Barcelona, el món local i el món empresarial en el que ha qualificat de “projecte estratègic i projecte de país”. Rull ha destacat el nivell d’immediatesa en l’amortització del tram Abrera-Terrassa i els beneficis en sostenibilitat que comportaria. “Aquesta execució ens permetria, per exemple, acollir un nou servei de transport públic (Terrassa, Olesa, Martorell, Abrera...) per la B40. Menys retencions, menys contaminació, més sostenibilitat” ha dit dirigint-se als alcaldes assistents. El Conseller de Territori posarà el tema de la Ronda Vallès sobre la taula de la Ministra de Foment en funcions, Ana Pastor, precisament en la reunió bilateral que mantindran aquest divendres 5 de febrer. 

Documents relacionats