Antoni Abad presenta la Reempresa davant la Xarxa d'Enviats Europeus de les pimes presidida pel príncep d'Astúries

Antoni Abad presenta la Reempresa davant la Xarxa d'Enviats Europeus de les pimes presidida pel príncep d'Astúries

Fotografia de la Xarxa d'Enviats Europeus amb el príncep d'Astúries

Durant la reunió es presenta una iniciativa del govern danès sobre failure, fracàs empresarial, i Reempresa com a millor pràctica en business transfer europea de col·laboració públic-privada.

06/06/14 · Cecot


Antoni Abad, president del Centre de la Reempresa de Catalunya i de la patronal catalana Cecot, ha presentat avui la Reempresa davant la Xarxa d'Embaixadors Europeus de la Pime, a Madrid, com a exemple de bona pràctica de col·laboració públic-privada en benefici de la continuïtat del teixit empresarial pime als territoris. Ho ha fet convidat per la DG SME’s de la Comissió Europea El director del Centre de Reempresa de Catalunya, Albert Colomer, ha acompanyat a Abad a la trobada, la inauguració de la qual ha estat presidida pel príncep d'Astúries, acompanyat al seu torn per la secretària general d'Indústria, Begoña Cristeto, i el director general de la Pime de la Comissió Europea, Daniel Calleja, amb qui Abad es va reunir al gener de 2013 per compartir visions, idees, propostes i mesures que beneficiessin el desenvolupament del teixit empresarial als territoris, entre ells, la Reempresa.
 
Aquesta xarxa està formada per la Comissió Europea i un alt representant de l'Administració Nacional de cadascun dels 28 Estats Membres i té l'objectiu d'afavorir el desenvolupament i implementació de polítiques en favor de les pimes i els emprenedors a tots els nivells de l'administració, així com l'intercanvi de bones pràctiques. Al llarg dels seus tres anys de vida, aquesta xarxa ha estat un important impulsor de mesures per recolzar el naixement i creixement del teixit empresarial a Europa, proposant mesurades per a la simplificació administrativa, un millor accés al finançament, una major internacionalització i per fomentar l'emprenedoria. És la primera vegada que Espanya acull aquesta trobada.
 
Presentació best european practice
Model espanyol sobre business transfer: Reempresa 
 
Abad ha exposat durant quaranta minuts davant els màxims representants europeus de política pime el desenvolupament i implementació del model de Reempresa, inicialment a Catalunya, i en l'actualitat en la seva fase d'expansió a altres comunitats autònomes gràcies a la implicació de la Direcció general d'Indústria i de la Pime, encapçalada pel seu màxim dirigent, Manuel Valle, amb qui es va signar un acord de col·laboració a l'abril del 2013. L'acord manté el compromís de desenvolupar un pla de suport a la transmissió d'empreses que agiliti i doni opcions de continuïtat a les pimes a Espanya, així com unificar els diferents programes de transmissió d'empreses d'ambdues institucions, creant així un mercat únic de la transmissió d'empreses.
 
A petició dels embaixadors de la pime europeus, y en el torn de preguntes, ha detallat els resultats a dia d'avui de la Reempresa a Catalunya són una mitjana de quatre operacions de compra-venda de petits negocis per setmana. El que ha portat al Centre de Reempresa de Catalunya a aconseguir salvaguardar 250 pimes en aquesta comunitat des de finals de 2012 i que ha suposat una inversió induïda d'11,9M d'euros i el manteniment de prop d'un miler de llocs de treball directes. Uns resultats que demostren l'èxit del model de la Reempresa i que es basen en la col·laboració d'administracions provincials, locals i organitzacions empresarials. 
 
Aquesta iniciativa pionera en l'estat espanyol es va engegar al juny de l'any 2011 de la mà de la patronal catalana Cecot en col·laboració amb la Fundació Cp’Ac, amb el suport del Departament d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i el finançament del fons FEDER europeu. L'any 2012, un conveni amb la Diputació de Barcelona va fer possible que Reempresa arribés durant 2013 als principals ajuntaments de la província de Barcelona mitjançant les àrees de promoció econòmica i els tècnics i experts que treballen en elles. Entre 2013 i 2014 aquest model de col·laboració s'ha replicat a les províncies de Girona i Tarragona gràcies al suport de les Diputacions i principals ajuntaments de les regions.
 
La Reempresa és un instrument que pretén incidir directament en la reactivació de l'economia, en la generació de riquesa i el manteniment de l'ocupació. “S'han dedicat molts esforços, especialment en els últims anys, en fomentar i facilitar la creació d'empreses però hem oblidat que, tant important com la creació, si no més, és afavorir la continuïtat”, va afirmar Abad en l'acte de presentació del projecte en 2012. 
 
La metodologia de treball de la Reempresa es basa en l'atenció presencial i part de gestió on-line. En aquest sentit, l'obertura de les delegacions a les províncies catalanes, i quaranta-un punts d'atenció Reempresa distribuïts pel territori, facilita l'accés i agilita el procés de reprendre a qualsevol persona i a qualsevol empresa implantada al país.
 
 
Sobre la Reempresa
La Reempresa és un nou model d'emprenedoria i de creixement empresarial, pel qual un nou emprenedor – reemprendedor - pren el testimoni en la gestió d'una empresa ja existent, comprant-la íntegrament per continuar l'activitat, salva-guardant d'aquesta manera el patrimoni empresarial individual i col·lectiu, per fer-la créixer, sense haver de passar per la fase de crear-la. 
 
El mecanisme possibilita la compra dels actius i passius d'una empresa existent al seu anterior propietari o propietaris- cedents- mantenint l'activitat, els llocs de treball i el ritme de funcionament habitual sense traves per l'entorn empresarial proper.
 
El reemprendedor aporta a l'empresa una renovadora línia d'actuació i els mitjans necessaris per a la millora i reorientació del negoci, que parteix d'una situació millor objectivament que la de la possible creació de nou.
 
Aquest relleu evita la pèrdua de capital econòmic i de coneixement especialitzat, a més de tants actius intangibles, com els contactes o la posició de mercat, inclosos els hàbits de compra dels clients, que porten a la devaluació dels actius tangibles. Evita també la desaparició de llocs de treball i la disminució del creixement econòmic, factors que, avui encara més, convé protegir i fomentar.