Podem viure d’esquena al fenomen dels Social Media?

Podem viure d’esquena al fenomen dels Social Media?

Màrqueting

Santi Rius, assessor de màrqueting

En Herbert Simon, premi Nobel d’economia, deia “no hi ha moral al voltant de la tecnologia. La tecnologia expandeix les nostres formes de pensar sobre les coses, amplia les nostres formes de fer les coses”.

01/03/13 · Santi Rius, assessor de màrqueting


Avui més que mai es posa en tela de judici si darrera la utilització de tecnologies tant universalment utilitzades com són les xarxes socials hauria d’existir algun codi ètic o moral que les regís. Només cal veure casos com els dels Gossips o dels Informers que han esquitxat des del món universitari a les escoles de qualsevol població de Catalunya.

Hi ha qui ha posat el crit al cel demanant responsabilitats i demanant que caigui el pes de la llei sobre els que han estat al darrera de propiciar les xafarderies. Però si fem una reflexió i mirem enrere ens adonarem que de xafarderies ni ha hagut sempre i de persones que quan les tens davant et diuen el millor de tu i que quan el gires ja et critiquen ni han hagut sempre i sempre n’hi hauran.

Si ha passat el que ha passat és per manca d’educació i de valors i no perquè la tecnologia sigui dolenta. La tecnologia no té moral, els qui l’han de tenir són els seus usuaris.

Però NO es pot viure d’esquena a cap avenç ja que aquests sempre han format part de l’evolució humana, tant pels aspectes positius que ens poden aportar com pels negatius que també sempre hi són presents.

Mai tot és blanc ni mai tot negre, hem d’aprendre a descobrir els grisos i a treure’n el profit que aquests ens poden aportar.

Avui els nois i noies que ja formen part de la generació digital 2.0 no poden viure sense les eines de comunicació i relació que els proporcionen els Mitjans Socials i el que cal no es criticar-ne que en fan un mal ús sinó ensenyar-los a utilitzar-los de forma que els ajudi a potenciar les seves habilitats i competències.

El problema real el tenim en el món de l’empresa ja que aquesta, en la seva gran majoria, veu la tecnologia com quelcom que necessita però que no domina i quan una cosa no la dominem ens provoca una certa por. Poc a poc les nostres empreses han après a utilitzar les eines tecnològiques especialment en l’entorn web, però fins ara la interacció que aquestes eines ens oferien era limitada; podíem interactuar i comunicar-nos però no ens permetien construir comunitats on els usuaris es convertissin en els vertaders protagonistes, com avui ens ofereixen els anomenats Mitjans Socials.

Avui una empresa NO pot viure d’esquena a aquesta realitat i no adonar-se que el vertader protagonista d’aquesta evolució tecnològica són precisament els usuaris, o sigui els seus clients. Uns clients que controlen les seves relacions i la informació que reben i que cada vegada són menys receptius a rebre recomanacions o consells per part de les empreses ja que de qui fan més cas és dels altres usuaris que com ells es relacionen en aquests espais comuns.

Un exemple, si avui algú és vol comprar un cotxe a qui fa més cas, als consells d’una web d’un concessionari o de la web del fabricant o d’un fòrum on usuaris que ja han provat aquest cotxe opinen d’ell?

Els rols han canviat i les empreses han d’aprendre a adaptar-s’hi i a més ho han de fer el més aviat possible ja que el que no poden parar és el ritme en que els usuaris s’estan acostumant a utilitzar aquests nous mitjans.
 


Com s’ha d’enfocar els primers passos d’un empresa en el món del social Media?
El primer que caldrà realitzar és un Pla de Social Media.

Aquest Pla és un estudi complert que va des d’una primera “etapa estratègica” en que: fixem els objectius generals i específics, es fa un anàlisis del públic objectiu al que ens voldrem dirigir, s’estableixen els recursos disponibles i es fa un estudi de quina és la nostra situació de partida per tal de descobrir les mancances de la nostra web, dels sistemes de comunicació vers als clients, etc.

La segona part del pla és “’etapa de planificació” en que es fan estudis de mercat i s’estudien les estratègies a implementar, es marquen els timings necessaris, s’estableix un pla de treball, etc.

La tercera part es “l’etapa de l’execució” en que es posa en funcionament tot el que s’ha planificat seguint els timings marcats i comença el procés d’escolta activa amb l’objectiu de monitoritzar la nostra marca, el mercat els clients i la competència a més d’ajudar-nos a descobrir el que diuen de nosaltres tant el mercat com els usuaris.

M’agradaria aclarir que un Pla de Social Media és quelcom més que el que he intentat resumir aquí però per fer-se’n una idea crec que és suficient.


Aquestes noves eines necessitaran nous professionals, està el mercat preparat per oferir-los?
Avui es fan molts cursos de Community Managers però el que cal és persones altament preparades per enfrontar-se a les necessitats de les empreses amb més recursos que els d’un simple coneixement d’eines tecnològiques. En aquest sentit crec que el nou Executiv Master of Internet Business, que organitzarà l’escola de negocis EUNCET, ubicada al Vallès, conjuntament amb INESDI, aportarà un bon nombre de professionals altament qualificats per aportar valor a les empreses que en tinguin necessitat.

 

Santi Rius
Assessor de màrqueting on-line i social media de la Cecot