La societat civil proposa 30 mesures per una reforma urgent de l'Administració

La societat civil proposa 30 mesures per una reforma urgent de l'Administració

Representants del FERA al Palau de la Generalitat amb Mas

Mas ha agraït l'esforç i ha valorat positivament la implicació de la societat civil en la reforma de l'administració.

03/09/13 · Cecot


Diverses entitats de la societat civil catalana[1] s’han reunit aquesta tarda amb el President de la Generalitat Artur Mas i la vicepresidenta Joana Ortega per lliurar-los el document “Per a la reforma de l’administració” (s’adjunta). En el transcurs de la reunió, que ha tingut lloc al Palau de la Generalitat, els representats de la societat civil catalana han expressat la voluntat que, en el moment de dissenyar aquesta reforma, es tingui en compte el document lliurat, juntament amb el coneixement acadèmic i les capacitats dels servidors públics.

Aquest grup d’entitats, que han elaborat i subscriuen el document i aquest comunicat, també ha demanat la implicació directa del màxim nivell polític i institucional del país i un compromís ferm que permeti l’impuls definitiu a la reforma. Una reforma imprescindible i urgent en el context econòmic, social i polític actual per tal de disposar d’una administració moderna, competitiva i eficaç, necessària per al present i, sobretot, per al futur del país.

El president Mas ha agraït l’esforç i la implicació de la societat civil en la reforma de l’administració i s´ha compromès a integrar les propostes realitzades per les entitats del FERA amb els documents que ja està desenvolupant el propi Govern en el seu pla de treball per la reforma de l’administració. En aquest sentit, el Govern comptarà amb el FERA com interlocutor per debatre i tractar aspectes de la reforma i s’ha compromès a mantenir una relació oberta per fer un seguiment bilateral de la mateixa i del seu acompliment durant aquesta legislatura.


Ressenya del document “Per la reforma de l’administració”

El document fa un breu diagnòstic que es pot sintetitzar en els següents punts:

·         Les administracions públiques són quantitativament i qualitativament molt importants.

·         No tenim un problema de nivell de prestació de serveis bàsics o d’eficàcia en l’actuació, en sentit general.

·         No tenim un problema de dimensionament en l’ocupació pública, d’acord a les dades comparades internacionals.

·         Tenim un problema de finançament.

·         Tenim un problema de funcionament (d’eficiència i de productivitat).

·         Tenim un problema d’imatge social.

·         Si es vol reactivar l’economia cal un sector públic que acompanyi i potenciï l’activitat productiva.

·         Al costat de la sortida de la crisi, l’altre gran element present en el debat polític, social i mediàtic de Catalunya fa referència als conceptes d’Estat propi o d’estructures d’Estat. La reforma de l’administració és necessària en qualsevol marc; per qui defensi un escenari de major autogovern potser encara més.

·         Cal, per tant, una agenda per a la reforma de l’administració que ens permeti disposar de la gestió pública que necessitem pel present i que desitgem pel futur. Reforma, més enllà de l’ajust. No es tracta de fer menys (o més) del mateix, sinó de fer-ho millor. Una agenda que ha de ser institucional; impulsada des del primer nivell i amb acord polític transversal; resguardada, en la mesura del possible, del tacticisme partidista. Una agenda que ha de ser nacional; concertada amb la complicitat dels servidors públics, la societat civil i els mitjans de comunicació.

El document relaciona fins a 30 accions que, entre altres, hauria d’incloure l’agenda per la reforma de l’administració que es reclama. S’agrupen entorn a sis conceptes: política i gestió, governança, professionals, responsabilització, bon govern i ètica pública i innovació.

Algunes d’aquestes accions, com la referent a introduir la direcció pública professional, han estat treballades i concretades en documents anteriors del Fòrum d’Entitats per la Reforma de l’Administració (FERA). D’altres s’apunten com a línies a desenvolupar.

 

Sobre el FERA

El Fòrum d’Entitats per la Reforma de l’Administració (FERA) és un espai de trobada d’entitats de la societat civil catalana que defensen la necessitat d’abordar, de forma constructiva i exigent, la llargament reclamada reforma de l’administració pública; que en el context econòmic, social i polític actual del país resulta imprescindible i urgent.[2]

 

Informació addicional: relació d’assistents a la trobada del 3 de setembre amb el president Mas

ACGP

Joat Henrich i Ballester, President

Antoni Biarnés Mas, Coordinació FERA

 

ATAGEC

Xavier Palmés i Cosidó, President

Josefina Vidal i Pila, Vice-presidenta

 

CAMBRA DE COMERÇ DE BARCELONA

Miquel Valls i Maseda, President de la Cambra

Carme Poveda Martínez, Gabinet d’Estudis Econòmics

 

CECOT

Antoni Abad Pous, President

David Garrofé Puig, Secretari General

 

CLUB DE DIRECCIÓ PÚBLICA- ESADE

Albert Serra Martín, Director de l’Institut de Governança i Direcció Pública d’ESADEJoan Colom Farran , President del Club

 

COL·LEGI D’ECONOMISTES DE CATALUNYA

Joan B. Casas Onteniente, Degà

Maurici Olivé Riu, Gerent

 

COL·LEGI D’ENGINYERS INDUSTRIALS DE CATALUNYA

Joan Vallvé Ribera, Degà

Miquel Subirachs Torné, President Comissió Administracions Públiques

 

COL·LEGI DE POLITÒLEGS I SOCIÒLEGS DE CATALUNYA
Anna Parés i Rifà, Degana

Jordi Pacheco i Canals, representant a FERA

 

TAULA D’ENTITATS DEL TERCER SECTOR SOCIAL DE CATALUNYA

Àngels Guiteras Mestres ,Presidenta

Antoni Codina Filba, Director General

Montserrat Picas Colomer, representant a FERA[1]Associació Catalana de Gestió Pública (ACGP), Associació de Tècnics d’Administració de la Generalitat de Catalunya (ATAGEC), Cambra de Comerç de Barcelona, Cecot, Esade, Col·legi d’Economistes de Catalunya, Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya i Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya.

[2]A Catalunya, els darrers anys, s'han produït nombrosos debats i propostes sobre aquesta matèria: Congressos Catalans de Gestió Pública, Llibre Blanc de la Funció Pública Catalana, Informe sobre Bon Govern i Transparència Administrativa, etc.

 

Documents relacionats