El projecte d’atenció a la nova pobresa treballa amb un col•lectiu totalment nou per als orientadors laborals

Fotografia d'Abad i Delclòs durant la roda de premsa

Els usuaris del projecte són joves molt formats, persones entre 45-50 anys amb carreres professionals molt consolidades i persones provinents d’ERO.

12/03/13

La patronal Cecot ha fet un primer balanç aquest matí en roda de premsa de la gestió del projecte “Atenció a la nova pobresa” finançat per La Fundació La Marató de TV3. El projecte es troba just a la meitat del seu calendari d’execució i els tècnics ja han atès 139 persones de les 211 que contempla el projecte. Un 20% d’aquestes persones (30) han signat un contracte de treball des que va començar el projecte.

El projecte “Atenció a la nova pobresa” està centrat a combatre la pobresa emergent que ha aparegut amb la crisi econòmica. El col·lectiu anomenat “nous pobres” està conformat per persones amb característiques educatives, socials i culturals pròpies de la classe mitjana i de la mitjana-baixa que s’han quedat sense feina i que no poden continuar accedint als béns i serveis als quals abans sí que tenien accés.

“Fins al moment, des de l’àrea de Persona i Treball de la Cecot sempre havíem treballat amb col·lectius de persones amb risc d’exclusió social com ara joves sense estudis, persones recent arribades al nostre país, persones amb discapacitat. Persones, en definitiva, que tenien una dificultat afegida a l’hora de trobar feina”, afirma Anna Delclòs, directora de Cecot Persona i Treball, “però amb aquest projecte estem atenent persones amb perfils dels que entenem com a classe mitja, és a dir, joves molt formats, persones d’entre 45-50 anys amb carreres professionals molt consolidades, persones provinents d’ERO o de tancament d’empreses. I és per això que es tracta a més d’un projecte innovador, perquè el tipus d’usuari és relativament nou per als professionals de la orientació i la reinserció laboral i, per tant, hem hagut de desenvolupar metodologia nova i dotar-los d’eines noves perquè puguin ser més ocupables en l’actual context.”

Introduir els usuaris del projecte en el món d’internet i les xarxes socials per trobar feina és un dels recursos més valorats per les persones que després de vint-i-cinc anys, per exemple, en una empresa no tenen experiència de com fer-se un currículum, com distribuir-lo o on portar-lo. Conèixer eines com el videocurrículum o saber com optimitzar la cerca de feina mitjançant facebook facilita als usuaris del projecte la possibilitat d’accedir a un lloc de treball.

Una altra novetat del projecte és que “té una perspectiva integral i combinada, de manera que evitem duplicitats i esdevenim més eficients per a l’usuari”, afirma Delclòs, “mitjançant el que hem anomenat una xarxa anticrisi evitem que l’usuari hagi d’anar d’una entitat a una altra sense ordre, ni concert i a l´hora pot beneficiar-se del millor servei que es pot donar des de cada entitat”. El treball en xarxa amb moltes entitats com ara la OTG de Terrassa, la Mútua de Terrassa-Hospital de Dia, la Fundació Busquets-Xarxa ALEI, possibilita la dinamització de convenis, afavoreix l’estratègia d’intervenció conjunta, optimitza recursos i potencia l’intercanvi de bones pràctiques.

Però el factor que més han destacat dos dels usuaris del projecte que han participat de la roda de premsa és el suport psicosocial que han rebut mitjançant el treball de la resiliència amb els psicòlegs de la Cecot.

Montserrat Cuberes (53 anys), Grau Superior en Imatge i So, ha explicat que “després de treballar més de 24 anys en una emissora de ràdio, fent una feina que m’agradava i amb la que gaudia, de cop i volta sents com un buit força gran. No estava acostumada a buscar feina i el xoc és important. Els tècnics de la Cecot no només ens han donat eines per poder desenvolupar aquesta recerca de feina en el context actual sinó que, sobre tot, i és el que més valoro, m’han ajudat a agafar confiança, a pensar en totes aquelles habilitats, actituds, aptituds que tinc i fer-me conscient que les tinc i les puc desenvolupar cap a altres àmbits que, de fet, a mi ja m’agradaven com ara l’art, el cinema, la música, o fins i tot el turisme”.

Per Tomàs Carcasona (39 anys), Grau Superior en Imatge i So, “quedar-se a l’atur per primera vegada i a la meva edat és un xoc considerable. Des que vaig acabar els estudis he estat treballant sempre, feia més de quinze anys que no redactava un currículum per tant, tenir el suport de persones com les que treballen a Cecot Persona i Treball, és important no només per les eines que posen al teu abast sinó per la visió optimista amb la que encares el nou repte que tinc per endavant”.

Amb el treball de la resiliència els psicòlegs reforcen la capacitat de sobreposar-se a les adversitats dels usuaris, reforcen la capacitat d’encarar-se al descens social abrupte, a la pèrdua de poder adquisitiu, al descens de l’autoestima i de l’autopercepció personal. “El millor que podem oferir és estimular les persones perquè millorin la seva ocupabilitat”, ha afirmat Antoni Abad, president de la patronal Cecot, “ni paternalismes, ni plànyer. És molt important passar el més ràpidament possible el xoc de quedar-se sense feina i donar les eines i el suport necessari perquè la pròpia persona cerqui el seu camí. L’actitud val molt”.

Abad ha destacat també que “el repte de totes les empreses és tenir bons equips de persones i que  per una normativa laboral força rígida les empreses no han prioritzat la implicació i la motivació de les persones sinó l’antiguetat o la temporalitat. Crec que cada vegada té menys importància el DNI de les persones, referint-me a l’edat que hi posa, sinó que és més important l’esperit de la persona i la motivació per desenvolupar un projecte empresarial”.

Cecot ha volgut implicar-se directament en el suport a les persones que s’han vist directament afectades en l’àmbit professional i per això ha posat en marxa tallers d’inserció sociolaboral que inclouen mòduls d’inserció laboral i sessions grupals d’empoderament.

“Atenció a la nova pobresa” és un dels 40 projectes finançats amb els fons obtinguts en la Marató per la pobresa, celebrada amb caràcter excepcional el passat 27 de maig per TV3, Catalunya Ràdio i la Fundació La Marató de TV3.

El programa del 27 de maig tenia l’objectiu de captar donatius econòmics per a l’impuls de projectes d’entitats del tercer sector social de Catalunya destinats a combatre la pobresa o el risc d’exclusió social agreujades per l’excepcional situació econòmica del país.

El programa va ser un èxit i va recaptar un total de 4.514.076 euros. Aquests diners han estat distribuïts de la mà del Patronat de la Fundació La Marató de TV3 en quatre grans línies: assistencial, habitatge, inserció sociolaboral i infància. I la Cecot ha estat una de les entitats escollides per a desenvolupar la iniciativa “Atenció a la nova pobresa” dins l’àmbit de la inserció sociolaboral. 

 

Documents relacionats